poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Rolady serowo-kawowe bez pieczenia

Uwielbiam kawę. Dlatego co jakiś czas próbuję wyczarować w kuchni coś, co by smakowało tak jak ona, a jednocześnie było do jedzenia, a nie do picia. Spróbowałam połączyć ją z gęstym serem mascarpone. Poszłam też na łatwiznę, bo nie chciało mi się niczego piec. I tak jest gorąco, więc po co dodatkowo podnosić temperaturę? ;) Poza tym po pracowitym weekendzie człowiek zasługuje na odrobinę lenistwa ;)






Składniki:

niedziela, 30 sierpnia 2015

Chleb toskański

Na początku sierpnia na stronę któregoś z portali zbierających przepisy kulinarne trafiło z rzędu kilka przepisów właśnie na chleb toskański. Tak mnie zaintrygowało to pieczywo, że zaczęłam szperać i znalazłam przepis na blogu Eleny, pisarki podróżniczej mieszkającej w okolicach Florencji. I dziś upiekłam :) Przepis Eleny nie zawierał różnych sztuczek, które przy okazji tego chleba trzeba jednak zastosować i choć moja intuicja (lub doświadczenie, bo przecież chleb piekę prawie co niedziela od wielu lat) podpowiadała mi, że coś jest "nie halo", nie chciałam jej słuchać i wyszedł chleb-brzydal. Tak pokracznego w życiu nie upiekłam ;) A brak mu urody, bo w pewnym momencie musiałam bardzo ratować sytuację. Ale od początku...


 

Składniki:

Pomidorki koktajlowe do słoików (2 sposoby)

Wysyp pomidorków koktajlowych sprawia, że nie nadąża się z ich zjadaniem, a szkoda, by się zmarnowały. Nie mogłam się zdecydować, więc zrobiłam na 2 różne sposoby.




Sposób 1. - w occie
Składniki (na słoik 0,73 l):

Faszerowana cukinia

Pozostaję w atmosferze faszerowania warzyw, których w ogródku wciąż dużo. Dziś pomysł na cukinię, która idealnie nadaje się na faszerowanie i pieczenie, bo sama nie mając zdecydowanego smaku, przyjmie smaki dodatków. Najlepiej używać do tego przynajmniej jednego zdecydowanego smaku i aromatycznych przypraw. Cukinię faszerowaną można upiec w piekarniku lub na grillu.


Składniki:
cukinia o miękkiej skórce
4-5 fasolek szparagowych
suszone pomidory (w sumie 2 całe)
dymka
kilka gałązek pietruszki
ok. 8 cm kiełbasy jałowcowej
ok. 50 g gorgonzoli
olej
sól
pieprz
czosnek suszony
gorąca woda


 
  1. Cukinię przeciąć wzdłuż na dwie części.
  2. Łyżeczką wydrążyć część miąższu.
  3. Polać wierzch każdej części cukinii oliwą (przynajmniej łyżka na jeden kawałek). Posolić i posypać suszonym czosnkiem. Odstawić na ok. kwadrans.
  4. W tym czasie zalać suszone pomidory gorącą wodą.
  5. Rozdrobnić fasolę, suszone pomidory, kiełbasę jałowcową, natkę pietruszki i dymkę.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą. W wersji na grill pominąć.
  7. Na każdym kawałku cukinii ułożyć fasolę, suszone pomidory, kiełbasę. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Oprószyć pieprzem i ponownie posolić.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. W wersji na grill cukinie zawinąć w folię aluminiową.
  9. Wyjąć i ułożyć na wierzchu gorgonzolę pokrojoną w paski.
  10. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. W wersji na grill wyjąć cukinie z folii aluminiowej i ułożyć na kratce grillowej.
  11. Podawać gorące np. ze świeżymi pomidorami.
 
------------
Podobne:

Kokardki z warzywami i gorgonzolą
Faszerowane papryki
Faszerowane pomidory













Włoskie seryW roli głównej: natka pietruszkiUczta pod gołym niebem


Caprese

Ostatnio przygotowywałam smażoną mozzarellę z pomidorami, więc dziś spieszę uspokoić ewentualne włoskie mammy, że caprese, czyli typową dla Włoch przekąskę - też potrafię zrobić :) W tej sałatce zwracają uwagę barwy, które widnieją na fladze tego kraju: zielony - bazylia, biały - mozzarella, czerwony - pomidor. Jak widać, każdy z tych kolorów ma swój odpowiednik w charakterystycznych dla Italii produktach.


 
Składniki (jeszcze raz, bo we wstępie było podane):
kulka mozzarelli
pomidor
liście bazylii
dobra oliwa
ewentualnie: gruba sól


Mozzarellę i pomidora pokroić na plastry. Jednych i drugich powinno być tyle samo.
Ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidorów, dodać liście bazylii.
Całość polać tuż przed podaniem dobrą oliwą i ewentualnie posolić.


-----------
Podobne:

Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią
Sałata z pomidorkami i makrelą
Smażona mozzarella z pomidorami




Uczta pod gołym niebemWarzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015


Pora na pomidora!Włoskie seryZ dziećmi i dla dzieci



sobota, 29 sierpnia 2015

Wegańskie ciasto ze śliwkami na soku z cukinii

Autor akcji Marnacja - STOP zainspirował mnie do wykorzystania czegoś, co zawsze lądowało w zlewie. Przygotowując ciasto cukiniowo-ziemniaczane, musiałam odcisnąć sok z cukinii. Tym razem cenne składniki cukinii zostały uratowane i wykorzystane w cieście kakaowym ze śliwkami :)



Składniki:
300 ml mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
150 ml cukru
50 ml oleju
łyżka octu
szklanka soku z cukinii (ewentualnie dopełnić wodą)
esencja waniliowa
8 ciemnych śliwek



  1. Śliwki umyć i podzielić na połówki. Usunąć pestki.
  2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę.
  4. Przelać masę do foremki.
  5. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry.
  6. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C.
  7. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę.





----------
Podobne:
Ciasto kakaowe bez jajek











Uczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieciMarnacja - STOP

Ciasto cukiniowo-ziemniaczane

Dziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków, na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw.



Składniki:
0,5 kg cukinii bez "waty" w środku
0,5 kg obranych ziemniaków
mała cebula
łyżeczka soli
jajko
pieprz
2 łyżki mąki
4-5 łyżek oleju


  1. Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane.
  2. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę, by wykorzystać sok w innym przepisie ;)
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Na blachę wylać olej i wstawić do piekarnika. Włączyć go na 180 stopni C.
  5. Odcisnąć cukinię i połączyć ją z ziemniakami i resztą składników. Wymieszać.
  6. Przelać masę na blachę z nagrzanym olejem.
  7. Piec ok. 45-50 minut.
  8. Podawać odwrócone wierzchem do dołu.
Placek może być samodzielnym daniem. Można go też podać z sosem lub jogurtem.



Placek smakuje jeszcze lepiej następnego dnia po odgrzaniu na patelni :)

-----------
Podobne:

Pieczeń-mielonka z fasoli
Bliniarz (ciasto ziemniaczane)
Pasztet jaglano-grzybowy



Warzywa psiankowate 2015Wegetariański obiad VWarzywa psiankowate 2015



"Danie inspirowane podróżą" - podsumowanie akcji


Miesiąc temu zaproponowałam akcję kulinarną "Danie inspirowane podróżą". Przeprowadziłam ją na Mikserze Kulinarnym, mając nadzieję, że powstanie książka z przepisami z różnych stron świata. Wydawało mi się, że końcówka wakacji to dobry termin na taką akcję, bo wielu z nas w tym okresie wyrusza poza swoje miejsce zamieszkania w różne rejony Polski i za granicę. To dobra okazja do przywiezienia do swoich kuchni nowości kulinarnych w postaci produktów lokalnych czy podpatrzonych lub pozyskanych przepisów kulinarnych.


Do akcji zgłoszonych zostało 21 przepisów, z czego zaakceptowałam 17. Cztery pozostały w zawieszeniu, czego bardzo żałuję. Ale cóż - warunkiem do spełnienia było umieszczenie we wpisie zdjęcia miejsca, w którym zostaliście zainspirowani do ugotowania dania po powrocie u siebie.
Przesłane przez Was przepisy były związane z podróżami zagranicznymi, a liczyłam na to, że pojawi się trochę przepisów z Polski. Może następnym razem? ;)


Bardzo dziękuję autorom wpisów z blogów:
Smaczne-zdrowe,
Teoria smaków,
Smak mojego domu,
Moja Mama Gotuje... i bloguje,
Smaczne opowieści,
Trisha & Morning Coffee
za udział w akcji i przesłanie przepisów inspirowanych podróżami.


piątek, 28 sierpnia 2015

Smażona mozzarella na konfiturze z aronii

Dziś po południu trochę się zachmurzyło i ochłodziło, więc pozostaję w tonie dań ciepłych. W tym tygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców. Zabrakło mi słoików na nią i zostało kilka łyżek niewykorzystanej konfitury. Pomyślałam, że można byłoby zrobić do niej smażony ser. I w ten sposób powstała pyszna przekąska, totalnie wykręcone caprese.




Składniki:
kulka (125 g) mozzarelli
małe jajko
szczypta soli
4-5 łyżek otrębów owsianych
łyżka oleju do smażenia
2 pomidory (sugeruję odmianę słodko-kwaśną)
liście bazylii

  1. Pomidory pokroić na kawałki. 
  2. Podgrzać konfiturę, by nie była zbyt zżelowana. Poza tym będzie bardziej pasować do gorącej mozzarelli.
  3. Mozzarellę pokroić wzdłuż na 4 plastry.
  4. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Musi mieć wysoką temperaturę.
  6. Jajko rozbełtać ze szczyptą soli.
  7. Na talerzyku rozsypać płasko otręby owsiane.
  8. Mozzarellę obtaczać w jajku i otrębach.
  9. Teraz liczy się czas - smażyć mozzarellę z obu stron na bardzo gorącym oleju do ok. 15 sekund. To ważne, bo inaczej mozzarella się zacznie roztapiać, a otręby będą wilgotne.
  10. Przekładać gorącą na konfiturę wyłożoną na talerz.
  11. Dołożyć pomidory i liście bazylii.
----------
Podobne:

Caprese
Camembert w sosie malinowym
5 sposobów na czerstwy chleb



Z dziećmi i dla dzieciWarzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015


Włoskie seryPora na pomidora!Wegetariański obiad V



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...