czwartek, 31 grudnia 2015

Minikanapki - ponadczasowe przękąski

Gdy brakuje nam pomysłów na przekąski lub potrzebujemy łatwego przepisu, zawsze możemy zrobić minikanapki. Przy ich przygotowaniu pomóc Wam może każdy. Niektórzy z Was może pamiętają ze szkoły zetpety (zajęcia praktyczno-techniczne), na których od najmłodszych lat robiło się kanapki i były to jedne ze smaczniejszych kanapek, jakie w życiu jedliście. Po pierwsze dlatego, że własnoręcznie wykonane, po drugie - były o wiele bogatsze od kanapek robionych na co dzień. Dziś proponuję malutkie kanapeczki na krakersach, pumperniklu, chlebie lub bagietce na szwedzki stół. Z niewielką ilością dodatków tak, by można je było łatwo chwycić w ręce i zjeść na 2-3 kęsy, nie brudząc się przy tym i nie martwiąc, że coś spadnie na podłogę.



Składniki (propozycje):
pieczywo (chleb, bułki, bagietki, pumpernikiel)
krakersy lub suche pieczywo
liście cykorii belgijskiej (mogą być blatami kanapek dla gości, którzy muszą stosować dietę bezglutenową)
sałata
pomidorki koktajlowe
rzodkiewki
papryka żółta i czerwona
ogórki konserwowe
jajka ugotowane na twardo
wędlina (np. szynka lub polędwica)
cienkie kabanosy
łosoś wędzony
serek naturalny lub naturalny z dodatkami
pasta z groszku z serami (przepis na nią znajdziecie tutaj)
hummus (przepis tutaj)
natka pietruszki
liście bazylii


  1. Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Krakersy i pieczywo posmarować pastą z groszku, hummusem lub twarożkiem.
  3. Na tak przygotowanych blatach układamy dowolne składniki z zaproponowanych powyżej. 
  4. W pobliżu ustawcie solniczkę, pieprzniczkę i pojemnik na oliwę, by goście mogli podkręcić smak swoich kanapeczek.
-----
Podobne:

Ptysie z pastą z groszku i serów
Rolada jarmużowa z tuńczykiem
Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb


Przekąski sylwestrowe














środa, 30 grudnia 2015

Ptysie z pastą z groszku i serów

Pomysł na te ptysie znalazłam na blogu laNika.pl. Przyznam, że urzekło mnie zdjęcie, które wypatrzyłam w G+. Ptysie jadałam w dzieciństwie niemal co tydzień najpierw, ale wyłącznie na słodko. Z ciekawością zatem skorzystałam z pomysłu wytrawnego. Dodam jeszcze, że są to moje drugie ptysie w życiu ;) Pastę zaproponowaną przez laNika zamieniłam na swoją sprawdzoną, dostosowaną do moich upodobań smakowych. Mam nadzieję, że całość przypadnie do gustu moim gościom :)






Składniki (na ok. 20 ptysiów):

wtorek, 29 grudnia 2015

Piernikowe muffinki

Muffiny upiekłam z myślą o zabraniu ich jako przegryzka w podróż, stąd również zawartość kawy, której smak i aromat uwielbiam. Bliskość Świąt wciąż czuć, więc pachną i smakują piernikowo. Wychodzą ładnie wyrośnięte i lekko wilgotne.



Składniki (na ok. 16 muffinek):
370 ml mąki pszennej
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta mielonej kolendry
łyżeczka imbiru w proszku
szczypta świeżo i grubo zmielonego pieprzu
1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
5 łyżek cukru
160 g miodu
150 ml oleju
180 ml gorącej mocnej kawy (bez fusów; może być rozpuszczalna)


Jajka i olej muszą mieć tę samą temperaturę, zatem wyjmijcie jajka z lodówki na kilka godzin przed przygotowanie muffinek.

  1. W formie do muffinów umieścić papierowe foremki.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
  3. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. 
  4. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  5. Do jajek dodać miód, zmiksować.
  6. Dolać olej, zmiksować.
  7. Do masy wlać kawę, cały czas miksując.
  8. Zmniejszyć obroty miksera i wsypywać stopniowo mąkę. Mieszać niezbyt długo - tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku muffiny opadną po upieczeniu.
  9. Napełniać papierowe foremki na muffiny do 2/3 wysokości.
  10. Ozdobić według uznania.
  11. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C
  12. Po upieczeniu wyjąć muffiny na kratkę. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)




------
Podobne:

Pasteis de nata
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami
Kanelbullar

 




Dobrze wypieczone świętaŚwiąteczne słodkości! 2015banner przepis miesiaca



 

Piernik na herbacie

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się w Polsce z zapachem i smakiem piernika. U mnie w tym roku wyjątkowo na herbacie. Zazwyczaj piekłam na kawie, ale zrobiłam już tort makowo-kawowy i upiekłam pierniczki z dodatkiem kawy, więc skład piernika zmieniłam, żeby od nadmiaru kawy nikogo głowa nie rozbolała.

 


 
Składniki:

Królik pieczony w winie

Moje przepisy na pieczone króliki cieszą się sporą oglądalnością, zatem na Nowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że ma to być wino, które wlejecie sobie do kieliszków i wypijecie. Nie warto kupować taniego i okropnego w smaku wina, bo królik przejdzie jego smakiem i nie będziecie chcieli go potem zjeść.



 

Składniki:

Cytrusowy deser w wersji świątecznej

Przedwczoraj pisałam, że rzadko robię ciasta warstwowe, a tu w ciągu tygodnia podaję przepis na trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta wykorzystałam pierniczki pieczone przed Świętami (przezornie ich nie zdobiłam, by móc je wykorzystać później).  Galaretek, żelatyny czy agaru używam często w trosce o stawy. Usłyszałam niedawno na fascynującym wykładzie, że nogi człowieka są dobre w konstrukcji i składzie chemicznym do ok. 40-stego roku życia. Chcąc żyć niejako na kredyt, trzeba dbać szczególnie o kolana i biodra. Spieszę zatem z przepisem dla ludzi żyjąc na kredyt ewolucji (czyli po 40-stym roku życia) ;) Wierzcie mi, że sięgają po nie również ludzie z najmłodszego pokolenia.




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm i wysokości 6 cm):

Spód
pierniki

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne"



Wczoraj zakończyła się zorganizowana przeze mnie akcja "Wytrawne potrawy wigilijne". Wszystkie przepisy dodane zostały w Mikserze Kulinarnym.



Do udziału w akcji zgłosiło się 28 blogerów. W ciągu tygodnia zebraliśmy 45 przepisów. Zważywszy na to, że to był jeden z bardziej gorących tygodni w ciągu roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów.





Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności:
Ani, autorce bloga Mops w kuchni, za dodanie 6 przepisów,
mikimamie, autorce bloga Czerwień i błękit, za dodanie 4 przepisów,
Izie, autorce bloga Take It Izzy, za dodanie 4 przepisów.

Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :)


Śledź na piernatach Badylarki
Śledź na piernatach Badylarki
Kapusta z grzybami i śliwkami
Kapusta z grzybami i śliwkami
Zupa kalafiorowo-grzybowa
Zupa kalafiorowo-grzybowa
Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku
Łosoś wędzony à la tatar
Łosoś wędzony à la tatar
Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami
Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia
Wigilijna kapusta z pieczarkami
Wigilijna kapusta z pieczarkami
Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką
Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką
Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami
Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami
Bigos z białej kapusty
Bigos z białej kapusty
Flaki z boczniaków
Flaki z boczniaków
Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie
Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie
Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami
Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym
Zabielany barszcz czerwony z fasolą
Zabielany barszcz czerwony z fasolą
Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami
Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami
Wigilijne pierogi Babci Stasi
Wigilijne pierogi Babci Stasi
Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka
Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków
Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię
Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię
Ryba po grecku na Wigilię
Ryba po grecku na Wigilię
Uszka z pieczarkami na Wigilię
Uszka z pieczarkami na Wigilię
Karp smażony w ziołowej panierce
Karp smażony w ziołowej panierce
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grzybami po lasowiacku
Kapusta z grzybami po lasowiacku
Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami
Sałatka śledziowa z burakiem
Sałatka śledziowa z burakiem
Kapusta z Grzybami
Kapusta z Grzybami
Łosoś w Miodzie i Sezamie
Łosoś w Miodzie i Sezamie
Karp w sosie cytrusowo-maślanym
Karp w sosie cytrusowo-maślanym
Skandynawska zupa rybna
Skandynawska zupa rybna
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami
Frittata z łososiem i szpinakiem
Frittata z łososiem i szpinakiem
Sos z suszonych grzybów
Sos z suszonych grzybów
Kapuśniaki
Kapuśniaki
Świąteczny pasztet z soczewicy
Świąteczny pasztet z soczewicy
Pierogi z kapustą i pieczarkami!
Pierogi z kapustą i pieczarkami!
Paszteciki z ciasta  francuskiego z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami
Pierogi nadziane szczupakiem
Pierogi nadziane szczupakiem
Kryzysowa wigilia
Kryzysowa wigilia
Śledzie w oleju
Śledzie w oleju
Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni
Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni

45 przepisów zebranych w akcji Wytrawne potrawy wigilijne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...