niedziela, 31 lipca 2016

Ziemniaki z dodatkami oraz "Przerwana lekcja muzyki"

Niedawno pisałam, że nie przepadam za ziemniakami. Jednak jeśli się je odpowiednio dosmaczy, mogą się okazać pyszne. I danie, które dziś proponuję jest tego świetnym przykładem :)




Składniki (ilość składników jest zależna od upodobań):

sobota, 30 lipca 2016

Woda pietruszkowa i "Prawie jak gwiazda rocka"

Przy obecnych upałach nie sposób funkcjonować bez dużej ilości płynów. Przeglądając ogródkowe zasoby, zdałam sobie sprawę z faktu, że w tym roku wyjątkowo obrodziła pietruszka i mocno wybujała jej nać. Przypomniał mi się napój, którym zostałam poczęstowana na jednym z pikników i postanowiłam go odtworzyć w swojej kuchni. Myślę, że po taki shrekowy napój chętnie sięgną najmłodsi.





Składniki:

piątek, 29 lipca 2016

Bananowce bez pieczenia i "Hanka"

Uwielbiam banany w połączeniu ze smakiem kakao. Oba te smaki można zamknąć w waflach i uzyskać pyszny deser bez pieczenia :) Jeden z przepisów na moje bananowce pojawił się na tym blogu w ubiegłym roku. Stosując różne dodatki do nadzienia, za każdym razem można uzyskać w szybki i łatwy sposób smaczny deser szybko znikający z talerza.


 

Składniki:

środa, 27 lipca 2016

Knedle z morelami i "Tylko ciebie chcę"

W tym roku wyjątkowo mam ochotę na ziemniaki. Ale nie w postaci pure, lecz jako baza na kotlety czy kluski. Dodatkowo na bazarze morele kuszą swoimi rumieńcami i nie sposób się im oprzeć ;) W przepisie wykorzystuję proporcje z bloga Pani Kowalskiej. Istotne jest zatem, ile mamy (objętościowo) ugotowanych ziemniaków np. z wczorajszego dnia. Dzielimy je na 4 porcje, dodajemy porcję mąki pszennej i porcję mąki ziemniaczanej. Do tego jajko i gotowe :)




Składniki:

wtorek, 26 lipca 2016

Kluski śląskie i "Trzy metry nad niebem"

Kluski śląskie to dla mnie rozwiązanie wypadkowe, gdy na obiedzie spotykają się miłośnicy i przeciwnicy ziemniaków. Bo nawet jeśli ktoś nie lubi pure, to z przyjemnością zjada kluchy :) Tak pogodziłam gusta smakowe młodego Gościa i swoje ;) Poza tym to bezglutenowy sposób na wykorzystanie nadmiaru gotowanych ziemniaków.




Składniki:

czwartek, 21 lipca 2016

Jagodzianki w wersji mini

W sezonie na czarne jagody w moim domu nie może zabraknąć drożdżówek z tymi owocami. Zawsze jednak przeraża mnie wielkość klasycznych jagodzianek, więc dziś postanowiłam zrobić je w mniejszej wersji wygodniejszej do zjedzenia dla dzieci i dla mnie :) Pracy przy nich jest trochę więcej, ale jak się ma wolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;)




Składniki (na ok. 26 bułeczek):

poniedziałek, 18 lipca 2016

Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni

Po nieudanej czerwcowej próbie wypieku w piekarni Amber nadeszła pora na niesamowity i przepyszny chleb pełnoziarnisty. Jest słodko-kwaskowaty dzięki zawartości porzeczek. A wybrał go do wspólnego wypieku po raz kolejny Adam z bloga Kuchnia Gucia. Dziękuję - świetny wybór! :)




Składniki (na keksówkę):

środa, 13 lipca 2016

Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną

Po Pavlovej z truskawkami postanowiłam przygotować tort bezowy. Mamy teraz sezon na brzoskwinie, nektaryny i morele, więc wykorzystałam te drugie jako owocowy dodatek. Pracy przy tym torcie jest ciut więcej, ale dla tego smaku warto go przygotować :)






Składniki:

poniedziałek, 11 lipca 2016

Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką

Sezon na czarne jagody (borówkę czernicę) trwa, zatem czas na ich wykorzystanie :) W mojej kuchni pojawiło się szybkie i łatwe do wykonania ciasto na bazie tych owoców. Warto ich użyć sporo, bo ciasto wyrasta wysoko, mimo że wydaje się bardzo cienkie po wlaniu do formy. Proszę nie zrażać się długością opisu - on tylko tak strasznie wygląda na pierwszy rzut oka, bo opisuję w nim wykonanie krok po kroku i zwracam uwagę na pewne niuanse.




Składniki (na blachę 23 x 28 cm):

czwartek, 7 lipca 2016

Ciastka owsiano-amarantusowe i "Co się wydarzyło w Madison County"

Gdy mam zaplanowaną dłuższą pracę, od której trudno się oderwać, przygotowuję jakąś przegryzkę pełną wypełniaczy. Dziś padło na ciastka z płatkami owsianymi, amarantusem ekspandowanym i miodem. Szybkie i łatwe do wykonania :) A dzięki zawartości ricotty są miękkie i lekko wilgotne.




Składniki (na ok. 35 ciastek):

wtorek, 5 lipca 2016

Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso"

Placek Drwala jadłam w regionalnej restauracji w Hajnówce. Restauracja miała wtedy oblężenie i mnóstwo zamówień, więc czekałam długo, ale było warto :) Z wyglądu przypomina placek po węgiersku. Placek Drwala w tej restauracji był pieczony. Dla wygody i oszczędności czasu usmażyłam kilka mniejszych. Dodałam do niego kawałek cukinii, bo nie chciałam, by mi się zmarnowała. Ważnym składnikiem sosu są grzyby leśne, które sprawiają, że od tamtego pobytu na Podlasiu bardzo chętnie przygotowuję to danie w domu.




Składniki:

poniedziałek, 4 lipca 2016

Majerankowe placki ziemniaczane

Mój balkonowy majeranek rozszalał się na całego :) Co jakiś czas ścinam pędy, które mają zamiar zakwitnąć. Związuję sznurkiem i suszę w ciemnym miejscu. Zimą się przydadzą. Teraz natomiast korzystam ze świeżych listków, które mają w sobie dużo charakterystycznego aromatu. Listki dodałam do masy na placki ziemniaczane - miodzio :)




Składniki:

niedziela, 3 lipca 2016

Powidła z moreli i "Ognisty bóg"

Na bazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem.





Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...