wtorek, 31 stycznia 2017

Sernik dyniowy i "Królowa"

Upieczenie sernika z dynią od dawna mnie kusiło i wreszcie na ostatni weekend się udało. To sernik należący do rodzaju wilgotnych, a nie puchatych, dzięki czemu przypomina trochę sernik na zimno. A kolor... obłędny 😊 Spód można zrobić z herbatników, płatków lub innych ciastek. Ja zrobiłam z chleba, a konkretnie z amerykańskiego pumpernikla, który piekliśmy w styczniowej piekarni Amber. Wyszedł słodkawy, więc kiepsko się go łączyło z wędlinami, ale po przechowaniu w lodówce przez tydzień został wykorzystany do sernika 😉




Składniki (na blachę 36 x 23 cm):

niedziela, 29 stycznia 2017

Kotlety ziemniaczano-gryczano-serowe i "Kwietniowy śnieg"

Przeszukiwanie lodówki poskutkowało ostatnio znalezieniem resztek gotowanej kaszy i ziemniaków, z których planowałam zrobić kluski śląskie lub kopytka, a w końcu wyszły szybkie i smaczne kotlety bezglutenowe. Do nich sałatka ogórkowa z chili i obiad gotowy :)




Składniki (na ok. 6-7 kotletów):

sobota, 28 stycznia 2017

Zupa w tajskim stylu i "Ulisses z Bagdadu"

Alarmy związane ze smogiem odstraszają od spacerów i cieszenia się słoneczną pogodą. Postanowiłam zatem przygotować kolorową zupę kojarzącą się ze słońcem. W wielu sklepach mijający tydzień upływał pod znakiem kuchni azjatyckiej. A mnie natchnęło na wykorzystanie tych smaków u siebie.




Składniki (na 4 porcje):

piątek, 27 stycznia 2017

Rosti buraczane z sosem chrzanowym i "Pokolenie IKEA"

Dzisiejsze piątkowe danie zaczerpnęłam z książki przystojnego kucharza i gwiazdy telewizji brytyjskiej Gino D'Acampo "Buonissimo! Italian food has never been so sexy". Lubię oglądać go w różnych programach kulinarnych i uwielbiam jego proste przepisy kuchni włoskiej. Rösti to placki ziemniaczane będące tradycyjnym daniem kuchni szwajcarskiej. Kiedyś pewnie przepis na nie pojawi się tutaj. Dziś jednak wersja zdecydowanie nie szwajcarska - z dodatkiem buraków, a zamiast sera na wierzchu - łatwy sos chrzanowy. Gino proponuje do tych rosti wędzonego łososia. Ja z niego zrezygnowałam, bo zależało mi na daniu wegetariańskim i bezglutenowym.




Składniki (na 5-6 placków):
Placki

niedziela, 22 stycznia 2017

Sałatka z serem wędzonym i sezamem oraz "Sześć kobiet w śniegu (nie licząc suki)"

Biel, szarości i czerń za oknem powodują, że człowiek zaczyna tęsknić za kolorami. A te mogą pojawić się na talerzu i w ten sposób cieszyć oko. Sałatki nie dość, że kolorowe, to szybko się je robi, zawierają sporo różnych minerałów i mogą być pełnowartościowymi posiłkami. 




Składniki (na 2 porcje):

Ciasto "Latte macchiato" bez pieczenia i "Sekretna zima Jaśminy"

Dzisiejsze ciasto polecam nie tylko miłośnikom kawy. Jest łatwe wykonaniu, aromatyczne i baaardzo smaczne. 😋




Składniki (na blachę 23 x 28 cm):

sobota, 21 stycznia 2017

Wegańska zupa-krem z buraka i "Serce z kryształu"

Niedawno robiłam krem z białych warzyw, a dziś zapraszam na czerwony krem z buraka. Zupa jest pożywna, mimo braku białka pochodzenia zwierzęcego. Pasuje do obecnej aury na dworze - przyciąga wzrok kolorem i rozgrzewa zziębnięte ciało. W trakcie jej przygotowania można zająć się innymi domowymi pracami, które zazwyczaj zostawiamy na sobotę.




Składniki (na 4 porcje):

piątek, 20 stycznia 2017

Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku"

Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc podaję przepis na domowe pączki. U nas to swego rodzaju rytuał i robi się je od czasu do czasu, więc i ich liczba jest wtedy duża, bo też chętnych na nie jest wielu. Czasem mam nawet wrażenie, że zapach wokół domu jest tak intensywny, że w dniu smażenia gości jakby więcej 😉 Gdy już się znudzi lepienie pączków, ciasto rozwałkowuje się na blacie i wycina z niego obwarzanki, które smażą się krócej i stanie przy kuchni nie jest tak uciążliwe.




Składniki (na furę pączków i/lub obwarzanków):

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni

W styczniowej piekarni Amber nastał czas na pumpernikiel. W dzieciństwie nie znosiłam smaku tego chleba. Ba! Nie lubiłam nawet na niego patrzeć, bo nie dość że niesamowicie ciemne (a byłam przyzwyczajona do widoku jasnego pszenno-żytniego chleba), to jeszcze ciężki, a wręcz toporny mi się wydawał. Po latach gusta się zmieniają... Do przepisu zaproponowanego przez Marzenę z bloga Zacisze kuchenne, podeszłam z pewnym sceptycyzmem, bo lubię pumpernikiel pachnący przyprawami i ciemny tak, że aż czarny. Upiekłam więc jeden bochenek z połowy poniższych składników, używając mąk pełnoziarnistych, by ciasto było ciemniejsze. Niektórzy dodają do ciasta rodzynki lub korzenie. Najpopularniejszym dodatkiem jest kawa lub kakao, słód lub melasa. W piekarni u Amber mamy wybór i możemy dowolnie modyfikować zaproponowany przepis. Oprócz użycia mąk pełnoziarnistych, lekko poperfumowałam ciasto mielonym kminkiem. Użyłam też zdecydowanie więcej kawy. Zamiast zwykłej melasy dodałam kwaskowatą melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny.




Składniki:

niedziela, 15 stycznia 2017

Bardzo leniwe leniwe i "Wyśnione szczęście"

Kluski leniwe to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią pierogi z serem, ale nie mają czasu lub ochoty na ich lepienie. Wcale się nie dziwię, że te kluski dostały w Polsce nazwę pierogi leniwe 😉Do zaproponowanych dziś klusek leniwych wykorzystałam naturalny serek homogenizowany, żeby nie trzeba było mielić sera. To spowodowało, że trzeba było użyć więcej mąki, ale też w kluskach nie ma grudek sera. Można je podać klasycznie z bułką na maśle. Ja jednak podałam zimową surówkę z selera korzeniowego.




Składniki (na 3 porcje):

sobota, 14 stycznia 2017

Ciasto "Łabędzi puch" i "Złote nietoperze"

Ciasto "Łabędzi puch" może być świetnym zamiennikiem tradycyjnego tortu, ale przede wszystkim jest idealnym ciastem na czas zimy i okresu świątecznego. Przepis na nie publikuję z okazji 400 tys. odsłon mojego bloga, który właśnie odwiedzasz, drogi Czytelniku. To ciasto wielowarstwowe z biszkoptowymi blatami przedzielonymi masą kokosową i kwaskowatą konfiturą dla zrównoważenia słodyczy, której w cieście jest sporo. Biszkopt upiekłam w tortownicy i w ten sposób nadałam ciastu bardziej wykwintnego kształtu. Na ozdabianie zabrakło mi już czasu, ale następnym razem coś wymyślę 😉




Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):

piątek, 13 stycznia 2017

Pieczony karp z pietruszką i po pokazie filmu "Powidoki"

Po wczorajszym pokazie "Powidoków" Andrzeja Wajdy poranek upływa mi leniwie, ale wciąż pod wrażeniem filmu, o czym niżej. A teraz czas na propozycję piątkowego obiadu. Zapraszam Was na pieczonego karpia podanego z pieczoną pietruszką. Smaczny, aromatyczny i sycący posiłek idealny na zimowy i śnieżny piątek :)




Składniki:

niedziela, 8 stycznia 2017

Działo się, czyli podsumowanie 2017

Nie zamierzałam umieszczać postu z podsumowaniem, ale po ostatnich wiadomościach po prostu nie sposób tego nie zrobić 😊



Gdy niespełna 2 lata temu zakładam ten blog myślałam, że będzie to dobry sposób na odreagowanie pracy i dlatego postanowiłam pisać w weekendy. Różnie z tym było, bo zdarzało mi się publikować również na tygodniu. Sporo pomaga tu opcja publikowania zaplanowanych postów na bloggerze, która ułatwia mi m.in. publikację przepisów i zdjęć domowego pieczywa wypiekanego wspólnie z innymi blogerami w piekarni Amber (w sierpniu piekliśmy chleb z oliwkami według mojego pomysłu).

Po wypadku, który przykuł mnie do łóżka na ponad miesiąc, a potem zmusił do długiej rehabilitacji podjęłam się pod koniec stycznia ubiegłego roku różnych wyzwań związanych z czytaniem książek. I w ten sposób na blogu pojawiły się recenzje książek. A że czytam ich dużo, to i recenzji mało nie było 😉


Wegański biały krem z grzankami i "Świąteczna kafejka"

Ostatnie sprzątanie pozwoliło przygotować naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie, a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej ani odrobiny białka i tłuszczu zwierzęcego. Atutem jest tu też krótki czas przygotowania całego dania.




Składniki (na 3 porcje):

sobota, 7 stycznia 2017

Rozgrzewające rurki w piwno-pomidorowym sosie

W czasie sprzątania lodówki można znaleźć wiele ciekawych resztek, z których można przygotować szybkie, smaczne i pożywne danie. Do takich należy danie, które prezentuję niżej. Dzięki dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊




Składniki (na 2 porcje):

"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji


Bardzo dziękuję wszystkim, którzy przesłali swoje przepisy do drugiej edycji mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne".

Do Miksera Kulinarnego wysłaliśmy 17 przepisów, z czego zaakceptowałam 16. Na Durszlak tych przepisów przyszło 35 przepisów, z czego zaakceptowałam 26. Głównym powodem braku akceptacji przepisów był brak banerka akcji we wpisach. Zdarzył się też wpis niepostny i jeden zbiorowy, a w tym roku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy.

W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :)
Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii.




piątek, 6 stycznia 2017

Piwne pałki (podudzia) kurczaka i "Zakręty losu"

Temperatura na zewnątrz drastycznie spadła i do tego nieprzyjemnie wieje. Ważne jest zatem rozgrzewanie się po powrocie do domu. Poza przyprawami zrobi to w tym aromatycznym daniu piwo, w którym upieką się pałki.




Składniki (na 2 porcje):

niedziela, 1 stycznia 2017

Roladki drobiowe z kasztanami i "Pocztówki znad krawędzi"

Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w ogóle zaowocują. Na szczęście zawsze mogę liczyć na asortyment w moim ulubionym sklepie 😀 Roladki są bardzo smaczne i soczyste. A jeśli dodatkowo podacie je z soczystą surówką, poczujecie niebo w gębie 😇




Składniki (na 4 porcje):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...