tag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post6815800954337375427..comments2024-03-28T12:32:56.505+01:00Comments on Weekendy w domu i ogrodzie: Sos warzywny do słoikówBadylarkahttp://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-21769768184061804352020-04-22T18:49:34.955+02:002020-04-22T18:49:34.955+02:00Można w ten sposób właśnie - czyli zastąpić koktaj...Można w ten sposób właśnie - czyli zastąpić koktajlowymi zwykłe pomidory. Z tym że ja bym zrobiła 2 kg koktajlowych za 1 kg zwykłych, bo koktajlowe będą potrzebować dłuższego odparowania (mają więcej wody niż mięsiste pomidory).<br />Sosu używam po podgrzaniu jako gotowy sos do makaronu, robię z niego zupę pomidorową (rozcieńczam wodą), jest bazą do zupy pomidorowo-dyniowej, jako dip do przekąsek lub pieczonych warzyw (pietruszka, ziemniaki, bataty itp.), jako sos do pizzy lub zamiennik pelati często podawanych jako składnik rozmaitych sosów.Badylarkahttps://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-59343528137438084192020-04-21T19:05:36.992+02:002020-04-21T19:05:36.992+02:00Maszynki nie mam, ale wybrałabym użeranie się ze s...Maszynki nie mam, ale wybrałabym użeranie się ze skórkami, ze względu na to że szkoda mi po prostu warzyw. W tym wypadku jakoś równoważyć zwykłe pomidory, koktajlowymi, coś w stylu pół kilo koktajlowych za pół kilo zwykłych? I może zrobić do punktu 8 i potem dodać przetarte pomidorki koktajlowe, i dalej jak w przepisie? Chciałabym się też dowiedzieć do czego najlepiej pasuje taki sos, do czego może być bazą czy dodatkiem? Dziękuję serdecznie za odpowiedź. :) Joe Blackhttps://www.blogger.com/profile/02122406340466112990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-37870907366901615832020-04-20T08:28:18.982+02:002020-04-20T08:28:18.982+02:00Oczywiście, że można użyć koktajlowych. Myślę, że ...Oczywiście, że można użyć koktajlowych. Myślę, że sos będzie wtedy bardziej aromatyczny. Trzeba jednak pamiętać, że koktajlowe mają większą zawartość wody, więc wtedy trzeba dłużej odparowywać. Nie wyobrażam sobie jednak zdejmowania skórek z pomidorków koktajlowych, więc najpierw by, je rozgotowała, potem przetarła przez sito (chyba że ma Pan włoską maszynką do przecierania pomidorów - odradzam polskie plastikowe, bo są jednorazowe), a potem dopiero dodawała pozostałe warzywa.Badylarkahttps://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-43338237881867541332020-04-19T20:33:27.740+02:002020-04-19T20:33:27.740+02:00Witam, a mam pytanie dotyczące pomidorów. Czy możn...Witam, a mam pytanie dotyczące pomidorów. Czy można po prostu użyć większej ilości koktajlowych? Mam samosiejki, mnóstwo samosiejek, nie zjedzone gniją i jest tego po prostu szkoda. Czy można jakoś zmniejszyć ilość zwykłych pomidorów a zwiększyć koktajlowe?<br />Pozdrawiam. Joe Blackhttps://www.blogger.com/profile/02122406340466112990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-23313801009358266252019-08-09T11:29:34.843+02:002019-08-09T11:29:34.843+02:00Opublikowany przepis dotyczy sosu, a nie warzyw do...Opublikowany przepis dotyczy sosu, a nie warzyw do słoików. Ma być gotowcem na późną jesień czy zimę, kiedy czasu na przygotowywanie posiłków po pracy jest znacznie mniej.Badylarkahttps://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-22441590713058480692019-08-09T11:24:28.008+02:002019-08-09T11:24:28.008+02:00Dziękuję :) To jeden z moich ulubionych przepisów ...Dziękuję :) To jeden z moich ulubionych przepisów dopracowany idealnie do moich kubków smakowych :)Badylarkahttps://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-89796524893676103132019-08-08T14:18:22.056+02:002019-08-08T14:18:22.056+02:00U mnie warzywa w większych kawałkach.Zimą jako lec...U mnie warzywa w większych kawałkach.Zimą jako leczo,po zmiksowaniu jako sos do pizzy,albo baza do pomidorowej.NestAnanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-24198245873769150242018-08-30T20:29:05.421+02:002018-08-30T20:29:05.421+02:00Wygląda apetycznie i zapewne tak smakuje. Dziękuję...Wygląda apetycznie i zapewne tak smakuje. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-74286077860348780602017-09-27T16:29:06.768+02:002017-09-27T16:29:06.768+02:00Zapowiada się bardzo interesująco. Ja coś się opuś...Zapowiada się bardzo interesująco. Ja coś się opuściłam w przetworach. Może w przyszłym roku będę miała na nie więcej czasu ;)mopswkuchnihttps://www.blogger.com/profile/06300750631941667260noreply@blogger.com