poniedziałek, 16 lutego 2015

Hummus z czosnkiem niedźwiedzim

Bardzo lubię smak ciecierzycy i sezamu. Czas zatem na połączenie ich smaków w jednej potrawie - hummusie, popularnej paście z kuchni arabskiej. Klasycznie zawiera ona czosnek. Ponieważ robiłam tę pastę jako dodatek do chleba pieczonego dla koleżanek i kolegów z pracy, dodałam czosnek niedźwiedzi, który nie pozostawia charakterystycznego posmaku czosnku w ustach i uwalniającego się wtedy zapachu. Na wszelki wypadek dodałam jeszcze natkę pietruszki, która podobno niweluje te wady czosnku.



hummus na pajdzie chleba ŻYRAFA

Składniki:


pół szklanki ciecierzycy
2 szklanki wody do gotowania + woda do płukania
cytryna
3-4 łyżki pasty tahini (z olejem, który zbiera się na górze słoika z tahiną)
spora szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego
oliwa z oliwek
pół łyżeczki mielonej kozieradki
sól

Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odlać wodę i porządnie wypłukać ciecierzycę. Wlać 2 szklanki wody i gotować ok. 40 minut. Po wyłączeniu palnika zostawić ciecierzycę pod przykryciem, aby "doszła".
Po ostudzeniu odcedzić zbędną wodę (ale nie do ostatniej kropli, przyda Ci się ciut wilgoci). Do ciecierzycy wycisnąć sok z cytryny, dodać czosnek i zblenderować na pastę. Dodać sól i kozieradkę do smaku. Wymieszać.
Posypać np. rozdrobnioną natką pietruszki lub kolendry.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Jest najsmaczniejsza po przegryzieniu się. Tuż przed podaniem warto dla świeżo dodać jeszcze trochę soku z cytryny.

------
Podobne:

Superszybka sałatka z ciecierzycy
Gulasz z ciecierzycy
Pasta wątrobiana



Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.