niedziela, 8 lutego 2015

Surówka z porów

Surówka z porów jest idealnym dodatkiem do popołudniowego obiadu, gdy już wiemy, że nie będziemy wychodzić z domu (zapaszek i posmak w ustach ;) ) W naszym klimacie dostępność do wartościowych warzyw i owoców jest o tej porze ograniczona, ale możemy wykorzystać to, co mamy w spiżarkach czy piwnicach. Tę surówkę warto zrobić przed obiadem, aby por zmiękł i całość się przegryzła.




Składniki:

kawałek pora (ok. 20 cm grubego późnej odmiany lub dłuższy, jeśli mamy odmianę wczesną)
duża marchew
duży ogórek kiszony (można zastąpić dwoma korniszonami)
duże słodkie jabłko
2 łyżki majonezu
sól, pieprz ziołowy

  1. Pora pokroić w cienkie półtalarki. Zasypać solą.
  2. Obrać marchew i jabłko. Zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. To samo z ogórkiem.
  3. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ziołowym.

 -----
Podobne:

Surówka z fenkułu i marchwi
Surówka z fenkułu i radicchio
Surówka z czerwonej kapusty
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.