sobota, 21 marca 2015

Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu)

Powoli przygotowuję się do Świąt i kombinuję z różnymi składnikami. Mam takie potrawy, którą niemal zawsze goszczą na świątecznym stole. Ale szukam czegoś nowego. Tym razem pomysł na potrawę bez glutenu. Myślę, że będzie dobrym rozwiązaniem na kanapki, a po dodaniu jakiegoś chłodnego sosu, będzie można zjeść jako przystawkę lub przegryzkę bez mięsa.




Składniki:



100 g zmielonej gotowanej ciecierzycy
10 zblanszowanych młodych listków jarmużu (u mnie fioletowy)
100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki
100 g startej dyni
2 jajka
kilka suszonych śliwek
łyżeczka mielonego kminku
płaska łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
odrobina oleju do nasmarowania formy






Dno natłuszczonej keksówki wyłożyć kilkoma liśćmi jarmużu.
Resztę jarmużu drobno posiekać.
Wymieszać wszystkie składniki (poza śliwkami) i doprawić masę do smaku.
Część masy wyłożyć na jarmuż w keksówce.
Na środku ułożyć szlaczek ze śliwek.

Wyłożyć resztę masy, mocno docisnąć i wygładzić.
Piec ok. godziny w nagrzanym piekarniku.
Upieczoną mielonkę odstawić do ostudzenia, a potem wyjąć z formy do góry spodem.



Domowy WyróbBezglutenowa Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.