poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Bezglutenowy zakwas chlebowy

Od wielu lat piekę chleby na zakwasie i ciągle wymyślam różne propozycje pieczywa na co dzień i od święta. Postanowiłam spróbować z pieczywem bezglutenowym, bo coraz częściej słyszę od znajomych o przechodzeniu na dietę bezglutenową lub ograniczeniu jego spożycia. Jestem zwolenniczką chlebów na zakwasie, więc zaczęłam 1,5 tygodnia temu od wykonania zakwasu. Podaję, co robić, krok po kroku.



Zakwas chlebowy bezglutenowy po 5 dniach od nastawienia

Składniki:



100 g mąki ryżowej
ok. szklanki przefiltrowanej wody


Do mąki dodawać stopniowo wodę. Mieszać, by nie było grudek.
Wyrabiać i dolewać wodę, aż uzyskamy konsystencję ciekłej śmietany (trochę bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe).
Zakwas chlebowy bezglutenowy zaraz po przygotowaniu
Odstawić zakwas pod przykryciem (wilgotną ściereczką) w ciepłe miejsce.

Mieszać rano i wieczorem. Masa powinna stać się coraz bardziej gęsta. W pewnym momencie zauważymy, że mąka zacznie pęcznieć, a na powierzchni pojawiać się będzie coraz więcej pęcherzyków powietrza.
Pilnujemy, by ściereczka była stale wilgotna.

Po ok. 5 dniach zakwas nadaje się do użytku.




Zanim dodamy go do ciasta chlebowego, warto go wzmocnić, dosypując do niego czubatą łyżkę jakiejś mąki bezglutenowej (ja dałam ciecierzycową) i dolewając odrobinę wody. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (wilgotną ściereczką).



Gdy nie używamy zakwasu, przechowujemy go w zamkniętym pojemniku w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.