niedziela, 17 maja 2015

Kurczak z panierką amarantusowo-zatarową

Niedziela... Sąsiedzi przygotowywali obiady i słychać było zewsząd tłuczenie pewnie schabowych lub innych sznycli. Pomyślałam, że nie będę odstawać od reszty i też trochę potłukę ;) Niedzielna tradycja zachowana ;) Z klasycznie polskiej panierki jednak zrezygnowałam, nie tylko dlatego, by urozmaicić zapach na klatce. Ponieważ puree do obiadu zaplanowałam z tahiną, kotlety postanowiłam też zrobić z dodatkiem sezamu, który znajduje się w mieszance zatar.




Składniki (na 4 kotlety):



podwójna pierś kurczaka
sól
pieprz
kozieradka
6 łyżek amarantusa ekspandowanego
1,5 łyżeczki zataru
jajko
olej

  1. Pierś kurczaka podzielić na 4 części.
  2. Każdą rozbić tłuczkiem.
  3. Kotlety doprawić solą, pieprzem i kozieradką. Odstawić na ok. godzinę do przegryzienia smaków.
  4. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu.
  5. Na talerzyku wymieszać amarantus ekspandowany z zatarem.
  6. Kotlety obtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zataru.
  7. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora.


----------
Podobne:

Kotlet z surówką z selera
Roladki z amarantusa
Rolady drobiowe z pieczonymi frytkami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.