piątek, 23 października 2015

Grzybki marynowane (2 łagodne sposoby)

Tego roku grzybów w lesie mniej i sezon na ich zbieranie przez letnią suszę zdecydowanie krótszy. Nie śledzę prognoz długoterminowych, bo nijak się mają do rzeczywistości, więc nie wiem, jak długo utrzyma się obecna pogoda. Trudno mi zatem przewidzieć, jak długo jeszcze będzie można zbierać grzyby w lasach. Z opowieści Taty wiem, że przy w miarę ciepłych nocach, grzyby potrafią wyrastać nawet wówczas, gdy leży śnieg. Co roku przypomina sobie pewien grudniowy dzień sprzed lat, gdy zbierał koźlarze czerwone o kapeluszach większych niż patelnia. Tak wielkie okazy do marynowania się nie nadają, ale zgrabne kapelusze młodych i zdrowych grzybów a i owszem. Szczególnie wówczas, gdy mamy ich bardzo dużo i nie zdążamy z bieżącą konsumpcją. Można je oczywiście zamrozić po ugotowaniu, ale ja zdecydowanie bardziej wolę je zamarynować.




Składniki:




Zalewa
pół szklanki octu 10%
2,5 szklanki wody
łyżka soli
3 łyżki cukru

Wariant 1. (ciemny)
Składniki na 1 słoik:
małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.)
2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli
4 ziarna pieprzu ziarnistego
2-3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
kilkanaście ziaren kolendry
kilkanaście ziaren gorczycy białej
kilkanaście ziaren gorczycy czarnej


Wariant 2. (jasny)
Składniki na 1 słoik:
małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.)
2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli
3 plasterki (grubości ok. 4 mm) marchwi
4 ziarna pieprzu ziarnistego
2-3 ziarna ziela angielskiego
kilkanaście ziaren kolendry
kilkanaście ziaren gorczycy białej
liść laurowy



  1. Składniki zalewy ugotować i schłodzić.
  2. Oczyszczone kapelusze grzybów obgotować (wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10-15 minut).
  3. Odcedzić i przelać wodą.
  4. Na dno słoików wrzucić przyprawy oraz plastry szalotek (i marchwi w drugim wariancie).
  5. Dokładać grzyby do wysokości szyjek słoików.
  6. Zalać grzyby zalewą.
  7. Zakręcić słoiki.
  8. Ustawić słoiki w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną. Zalać wodą do wysokości szyjek słoików. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu od momentu zawrzenia wody.
  9. Wyjąć z garnka i pozwolić, by słoiki powoli stygły.
  10. Przechowywać w ciemnym, niekoniecznie chłodnym miejscu.

 
---------
Podobne:


Cukinie i patisony w occie
Pikle z ogórków
Ogórki konserwowe













Na grzyby 2015Grzyby i warzywa jesienne. 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.