poniedziałek, 9 listopada 2015

Cytrynowy jagielnik z pigwą

Jagielnik, czyli jaglana wersja sernika na zimno. Tak tak - mnie też dopadł ten trend :) Lubię kaszę jaglaną i jadam ją jesienią i zimą w dużych ilościach, więc czemu by nie? Dodałam do niej owoce idealne teraz, bo właśnie jest czas na zrywanie ich z drzew. A żeby nie było zbyt mdło, podkręciłam smak cytryną.




Składniki:

Dolna warstwa


400 ml kaszy jaglanej
800 ml mleka
3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego
pół szklanki cukru
cytryna
4 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzątku
ewentualnie: trawa cytrynowa



Górna warstwa
3 pigwy
200 ml cydru (może być woda)
1/3 szklanki cukru
galaretka cytrynowa (na 500 ml wody)
300 ml wrzątku

  1. Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta.
  2. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze.
  3. Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia.
  4. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia.
  5. Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne. 
  6. Pokroić pigwy na małe kawałki.
  7. Wrzucić pigwy do garnka z podwójnym dnem, zalać cydrem i gotować, aż owoce zmiękną.
  8. Gdy płyn odparuje, dodać cukier. Smażyć, aż masa będzie gęsta i owoce będą się rozpadać.
  9. Kaszę przełożyć do malaksera. Wyrzucić trawę cytrynową.
  10. Zetrzeć do kaszy skórkę i wycisnąć sok z cytryny.
  11. Rozpuścić żelatynę we wrzątku i dodać do malaksera.
  12. Całość zmiksować, dodając stopniowo jogurt i cukier.
  13. Wyłożyć do tortownicy. Równo rozsmarować. Tu jedna uwaga: trzeba zadbać o to, by deser ładnie odszedł od boków tortownicy, więc albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, albo dobrze natłuścić i np. obsypać wiórkami kokosowymi. Dzięki temu deserowi wygrzebałam z tyłu szafki dawno nieużywaną tortownicę, więc na zdjęciach widzicie efekt mozolnego wyłożenia jej papierem do pieczenia. Zdecydowanie muszę zainwestować w nową ;)
  14. Na kaszę wyłożyć dżem z pigwy.
  15. Wyłożyć na owoce tężejącą galaretkę.
  16. Odstawić jagielnik do ostygnięcia i stężenia. Ja wystawiłam po prostu na balkon na 2 godziny. Obecna pogoda ma swój urok - balkon zwiększa nam powierzchnię do przechowywania żywności w niskich temperaturach :)




    ------
    Podobne desery bez pieczenia:

    Kaszak "Dzieciństwo Mańki"
    Roladki kawowo-serowe
    "Serniczek" truskawkowo-miętowy


    Jesienne słodkości!Bezglutenowe śniadanie dla dzieckaKuchnia wegetariańska i wegańskaMenu dla przyszłej mamy



    15 komentarzy:

    1. ciasta na bazie kaszy jaglanej to coś wspaniałego!

      OdpowiedzUsuń
    2. Chętnie spróbowałabym kawałeczek takiego serniczka. Może kiedyś się skuszę i zrobię. Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Naprawdę warto! Zaniosłam dziś do pracy - zjedli w czasie 10 minut :)

        Usuń
    3. dziękuję za udział w akcji :-)
      mam nadzieję, że ciężarne sięgną zdecydowanie po wodę, nie po cydr... ;-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetne połączenie kaszy jaglanej z pigwą, super smak i samo zdrowie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To prawda - samo zdrowie i pyszności :) Dziękuję :)

        Usuń
    5. Świetny pomysł na wykorzystanie składników i połączenie smaków, jestem pod wrażeniem! :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję :) To smaki, które lubię i są akurat na czasie, więc specjalnie ich szukać nie trzeba :)

        Usuń
    6. Czym można zastąpić pigwę?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można użyć dowolnych owoców, które rozpadają się podczas gotowania. Z naszych owoców dobre będą jabłka lub gruszki.

        Usuń
    7. Szczerze polecam :) Pamiętaj tylko, że w przepisie chodzi o pigwę, a nie pigwowce często z nią mylone.

      OdpowiedzUsuń

    Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
    Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
    Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.