piątek, 27 listopada 2015

Pieczone warzywa jesienne

To propozycja dla wszystkich, którzy będąc w domu, z różnych powodów nie mają czasu na przygotowanie posiłku. Tutaj danie robi się samo, wystarczy tylko znaleźć odpowiednie warzywa :) a potem dodać ulubiony sos lub chutney.




Składniki:


wybrane warzywa, u mnie:
batat
3 ziemniaki
małe fenkuły
bordowa marchewka
oliwa
sól
czarny pieprz

  1. Ziemniaki i batat obrać.
  2. Fenkuły i marchew dokładnie umyć.
  3. Batat,ziemniaki i marchew pokroić na podłużne kawałki (frytki).
  4. Warzywa ułożyć na blasze ewentualnie wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Polać oliwą.
  6. Piec ok. 40 minut w temp. 180-200 stopni.
  7. Kwadrans przed końcem pieczenia odwrócić warzywa. Wyjąć wtedy fenkuły.
  8. Po upieczeniu warzywa posypać solą i czarnym pieprzem oraz polać oliwą. Wymieszać na blasze.
  9. Podawać jako samodzielne danie lub z wybranym sosem, surówką albo chutneyem, np. z zielonych pomidorów lub śliwkowo-dyniowym.




-------
Podobne:

Zapiekanka warzywna "nawinie"
Pieczony kurczak po portugalsku
Pieczona dynia z sosem śliwkowym

 

Jesień pełna warzywKuchnia wegetariańska i wegańska


Menu dla przyszłej mamyZimowy ObiadZimowy obiad wege



5 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.