czwartek, 7 stycznia 2016

Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka

Przez ostatnie dni człowiek się nieco wymroził, więc nabrał ochoty na dobrze doprawione i aromatyczne mięcho. Smaki typowo polskie (miód, czosnek) połączyłam z moją ulubioną kozieradką.




Składniki (na 2 porcje):
4 pałki (podudzia) kurczaka
łyżka miodu skrystalizowanego (1,5 płynnego)
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki kozieradki
szczypta mielonej kolendry
pół łyżeczki chili w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól



  1. Pałki pogotować w wodzie ok. 15minut od zagotowania na małym ogniu. Wodę można potem zużyć do przygotowania zupy.
  2. Gorące podudzia zamarynować w przyprawach, startym czosnku i miodzie (miód skrystalizowany rozpuścić w trzech łyżkach ciepłej wody). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie możecie przygotować surówkę.
  3. Na patelnię przełożyć podudzia kurczaka. Miskę, w której je marynowaliśmy, opłukać wodą (ok. pół szklanki) i wlać na patelnię.
  4. Włączyć palnik pod patelnią i dusić kurczaka pod przykryciem ok. 10 minut.
  5. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć moc palnika i odparować nieco płyn z patelni.
  6. Gorące pałki podawać na surówce polane niewielką ilością glazury z patelni.

-----
Podobne:

Kurczak po portugalsku
Roladki z kurczaka
Szafranowa potrawka z kurczaka


W krainie miodem płynącej - edycja 2W krainie miodem płynącej...

4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.