niedziela, 16 października 2016

Ciasto z makiem i śliwkami

To chyba ostatnie śliwki tego roku :( Nie wiem, czy już się tak stęskniłam za ich smakiem, czy naprawdę takie są - dorwałam się do nich i gdyby nie rozsądek, pewnie zjadłabym wszystkie - słodkie, soczyste, pyszne! Połączyłam je z gotową masą makową z dużą ilością skórki pomarańczowej, która kojarzy mi się z chłodami na dworze i ciepełkiem w mieszkaniu.




Składniki (na formę 24 x 28 cm):


300 g mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania
3 g proszku do pieczenia
7 g cukru waniliowego
90 g masła
2 duże jajka
puszka (900 g) masy makowej
ok. pół kilograma śliwek
ok. pół łyżeczki mielonego kardamonu

  1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  2. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników.
  3. Jajka rozbełtać widelcem i dodać do reszty składników.
  4. Wszystko razem wyrobić ręką na gładką masę.
  5. Blat roboczy podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 2 cm dłuższych niż wymiary formy.
  6. Włączyć piekarnik na 190 stopni C.
  7. Masę makową wyłożyć do miski i wymieszać.
  8. Śliwki umyć, przepołowić i pozbawić pestek.
  9. Na ciasto wyłożyć masę makową. Równo rozprowadzić.
  10. Na wierzchu masy makowej ułożyć połówki śliwek (miąższem do góry), dociskając je do dna.
  11. Każdą śliwkę oprószyć kardamonem.
  12. Wstawić formę z ciastem do piekarnika.
  13. Piec 55 minut (program pieczenia góra/dół).



-----
Podobne:

Ciasto śliwkowo-kokosowe
Fale Dunaju ze śliwkami
Odwrócone ciasto pomarańczowe



Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównejPiecz - tak od podstawŚliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej



Andrzejkowa uczta




2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.