niedziela, 2 kwietnia 2017

Ekspresowy krem z zielonego groszku

Wiosna rozkwita swymi kolorami, mnie wzięło na generalne porządki, więc czas zacząć opróżniać zamrażarkę z warzyw mrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym.




Składniki (na 4 - 5 porcji):

ok. 600 g mrożonego groszku
łyżka suszonego  czosnku niedźwiedziego
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki białego pieprzu
sól
rzeżucha

  1. Groszek przesypać do garnka i wlać ok. pół litra wody. 
  2. Dosypać czosnek niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę i biały pieprz. Zagotować.
  3. Zmniejszyć moc palnika i gotować aż groszek będzie miękki.
  4. Całość zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie rozcieńczyć wrzątkiem.
  5. Doprawić do smaku solą.
  6. Podawać krem posypany rzeżuchą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.