niedziela, 22 września 2019

Grzybowa sałatka do słoików

W mojej rodzinie grzybobranie jest najlepszą formą relaksu latem i jesienią. Zaraziliśmy nim najmłodsze pokolenie, więc koszy z grzybami przynosimy do domu sporo. Kapelusze zwykle suszymy. Zostaje sporo ogonów i małych kapeluszy. Ich nadmiar można zużyć np. do pierogów, ale też zachować na zimę i wiosnę w słoikach. Tę sałatkę robimy w rodzinie od chyba już dziesiątków lat. Nadają się do niej wszelkie grzyby leśne poza opieńkami, które wymagają innej obróbki. Świetnie nadaje się jako pasta do pieczywa.




Składniki:

duży durszlak oczyszczonych grzybów
0,5 kg cebuli
0,5 szklanki oleju
szklanka wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
5 łyżek octu 10%

  1. Grzyby pokroić drobno.
  2. Grzyby zalać wodą (powinno być jej tyle, by przykryła grzyby) i zagotować. Pogotować ok. 5 minut.
  3. Odcedzić na durszlaku, opłukać.
  4. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić nań cebulę i zeszklić.
  6. Do cebuli dodać odcedzone grzyby. Dusić ok. 8-10 minut.
  7. Do grzybów dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i chwilę podgrzewać.
  8. Dodać ocet, cukier i sól. Zagotować. To jest moment, kiedy sałatkę można ewentualnie mocniej doprawić, np. pieprzem.
  9. Gorącą sałatkę włożyć do słoików, zakręcić i tyndalizować, czyli pasteryzować 30 minut pierwszego dnia, 30 minut drugiego i 20 minut trzeciego dnia. Tyndalizacja powinna odbywać się co 24 godziny.




8 komentarzy:

  1. Ja mam kilka maślaków ,wspaniały blog .pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie , na pewno zrobię , ale mam pytanie czy ocet , cukier i sól to dodać do grzybków czy osobno zagotować ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka bardzo dobra polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam sałatkę. Pyszna polecam. Mężowi smakowała

    OdpowiedzUsuń
  5. Z opieniek i boczniaków tez jest dobra .Oryginalny przepis dotyczy rydzów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użycie opieniek oznacza odkrojenie trzonków oraz najlepiej podwójne ich obgotowanie i wypłukanie, by się pozbyć toksyn.
      Oryginalny? Przepis na tę sałatkę umieściłam w zeszycie, który założyłam ponad 30 lat temu. W tamtym czasie o rydzach w naszym lesie mogliśmy tylko pomarzyć. Ja bym smaku rydzów nie zabijała octem. Nadmiar rydzów lepiej zamrozić.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.