poniedziałek, 4 listopada 2019

Chleb składany z ziemniakami i koprem

Dziś zapraszam na jesienny chleb z dodatkiem ziemniaków i kopru. Powstał niejako z musu - raz, że musiałam upiec jakiś szybki chleb, a dwa - z obiadu zostało trochę ziemniaków. Do tego ostatni w tym roku świeży koperek. Chleb ma przyjemnie miękki środek i chrupiącą skórkę. Bardzo ładnie pachnie. Świetnie pasują do niego różne sery i ogórki kiszone.




Składniki:

200 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
150 g gorącej wody
łyżeczka miodu
500 g mąki (użyłam typu 480) + mąka do podsypania
10 g soli
4 łyżki posiekanego kopru
2 łyżki oliwy


  1. Mleko połączyć z wodą i miodem. Do płynu wkruszyć drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do namnożenia.
  2. Ziemniaki umieścić w misce. Dodać mąkę, sól i 2 łyżki posiekanego kopru.
  3. Gdy drożdże wyrosną, wlać je do ziemniaków i mąki.
  4. Ciasto wyrabiać ręcznie do połączenia składników. Nie trzeba długo wyrabiać.
  5. Do ciasta dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać.
  6. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  7. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, lekko wyrobić, by je odgazować i podzielić na ok. 15 części.
  8. Każdą część rozwałkować podłużnie. Posypać koperkiem, złożyć brzegi do środka i rozwałkować na długość podobną do szerokości keksówki (patrz: zdjęcie obok).
  9. Kawałki ciasta włożyć do keksówki z nieprzywieralną powłoką (lub wyłożoną papierem do pieczenia).
  10. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
  11. W czasie wyrastania chleba nastawić piekarnik na 220 stopni C. na funkcję pieczenia z parą. Jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji, ustawić naczynie z gorącą wodą na kratce na najniższej półce piekarnika.
  12. Wyrośnięte ciasto posmarować dwukrotnie wodą.
  13. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
  14. Potem zmniejszyć temperaturę piekarnika do 190 stopni i wyjąć pojemnik z wodą. Piec jeszcze 30 minut.




Domowa Piekarnia


2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam własnego chleba, chyba czas to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam pieczenie własnego chleba. Można dopasować składniki smakowe i wielkość pieczywa do swoich preferencji i potrzeb.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.