poniedziałek, 10 lutego 2020

Drożdżowe róże karnawałowe z ryżem

W karnawale na polskim stole nie może zabraknąć faworków/chrustów lub róż karnawałowych. W tym roku postanowiłam zrobić je z ciasta drożdżowego podobnego do algierskich griwech, które w ubiegłym roku bardzo nam smakowały. Zmieniłam klasyczny środek róż i tradycyjną marmoladę z róży zamieniłam na masę budyniową z ryżu jaśminowego, bo ten kolor bardziej przypomina środki żywych róż.




Składniki (na 33 róże):

Ciasto
450 g mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej typ 480 marki Polskie Młyny)
30 g świeżych drożdży
skórka z połowy pomarańczy
skórka z połowy limonki
łyżeczka cukru
szczypta soli
100 g masła
jajko
łyżka spirytusu
ok. połowy szklanki ciepłej wody

Masa ryżowa
100 ml ryżu jaśminowego (użyłam ryżu jaśminowego białego BIO marki Polskie Młyny)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka wody różanej
3 łyżeczki cukru trzcinowego
skórka z połowy limonki

Dodatki
konfitura z borówek
cukier puder
ok. litr oleju do smażenia


  1. Masło stopić.
  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, skórkami z cytrusów i pokruszonymi drożdżami.
  3. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko, stopione masło i spirytus. Wymieszać.
  4. Dolać wodę (zacząć od mniejszej ilości wody, a gdy się okaże, że potrzeba więcej, dolać) i wyrobić ciasto na gładką masę. Powinno odchodzić od rąk.
  5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  6. W czasie wyrastania ciasta wypłukać ryż i ugotować go w 200 ml wody. Po zniknięciu płynu odstawić ryż pod przykryciem do ostudzenia.
  7. Po ok. godzinie wyrastania ciasta wyjąć je na blat i ponownie wyrobić. Podzielić na 5 części.
  8. Każdą część uformować w dysk, oprószyć mąką i rozwałkować na placek grubości ok. 2 mm.
  9. Z ciasta wycinać 3 rodzaje krążków (używałam do tego celu szklanki, kieliszka do białego wina i kieliszka do wódki). Resztki ciasta ponownie zarobić, rozwałkować i wyciąć z nich krążki.
  10. Brzegi każdego krążka naciąć po 5 razy.
  11. Środki większych krążków lekko posmarować wodą, złożyć 3 krążki różnej wielkości i docisnąć ręką, zmniejszając w ten sposób grubość środka.
  12. Tak uformowane różne odkładać na czystą ściereczkę.
  13. W głębokiej patelni lub rynience rozgrzać olej. Można wrzucić na niego odrobinę ciasta, gdy od razu zacznie wypływać na wierzch, olej jest gotowy.
  14. Smażyć różne z obu stron po 2 razy na słomkowy kolor. Odkładać usmażone róże na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.
  15. Ugotowany ryż wymieszać. Dodać do niego skórkę startą z limonki, ekstrakt waniliowy, cukier i wodę różaną. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.
  16. Do środków róż wkładać po pół łyżeczki masy ryżowej. Na środek wykładać borówki z konfitury.
  17. Róże obficie posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.