środa, 5 lutego 2020

Wegańskie placki z czerwonej soczewicy

Zima oznacza w mojej kuchni obecność większej ilości różnych ziaren, które przerabiam na pieczenie/pasztety i placki zastępujące mi kotlety mielone. Dziś proponuję łatwe, wegańskie placki z czerwonej soczewicy. Ugotowałam ją wieczorem, by rano wstawić do lodówki. Schłodzenie masy jest ważne, bo dzięki temu olej podczas smażenia nie pryska na różne strony.




Składniki (na 8 placków):

200 ml czerwonej soczewicy
czerstwa bułka razowa
cebula
pół łyżeczki kozieradki
pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
olej do smażenia

  1. Czerstwą bułkę zalać 150 ml zimnej wody.
  2. Soczewicę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
  3. Soczewicę zalać 300 ml wody, zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do zniknięcia płynu. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  4. Bułkę odcisnąć z wody i dodać do soczewicy. Wymieszać rękoma, by bułka się rozpadła.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do soczewicy.
  6. Masę doprawić kozieradką i grubo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  7. Mokrymi rękoma uformować z masy 8 placków.
  8. Placki smażyć na rozgrzanym oleju.
  9. Podawać z surówką.



Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do czwartej edycji mojej akcji kulinarnej. Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.


https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2020/01/nasiona-roslin-straczkowych-na-talerzu.html

Nasiona roślin strączkowych na talerzu. Edycja 4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.