środa, 8 kwietnia 2020

Koktajl z jarmużem, melonem i nie tylko

Zastanawiam się, skąd ludzie biorą teraz czas na remonty mieszkań lub zabawy w ogródkach. Mnie czasu jakby ubywało. Łapię się na tym, że minęło np. 5 godzin, a w tym czasie nie dość, że niczego nie jadłam, to nawet resztka herbaty w filiżance zdążyła wyschnąć. Sięgam wtedy po rozum do głowy i idę do kuchni, żeby na biegu coś zrobić i zjeść, np. koktajl, o którym piszę niżej. Marzę o posprzątaniu biurka i jego okolic, o czasie na gotowanie czegoś smacznego i wartościowego, o dniu bez maili i telefonów z pracy, o poleżeniu sobie na kanapie, o czasie na czytanie książek innych niż branżowe, o obejrzeniu filmu innego niż telekonferencja lub webinarium. Też tak macie? Dobrze, że zbliżają się Święta... Będą dziwne, ale za to jedyne w swoim rodzaju 😕




Składniki (na 3 szklanki):

10 młodych liści jarmużu
gałązka natki pietruszki
1/3 żółtego melona
pomarańcza
6 listków mięty
2 łyżki oleju lnianego
szczypta soli
woda

  1. Oderwać liście jarmużu od zgrubiałych nerwów. Porwać na kawałki i wrzucić do blendera.
  2. Posiekać natkę pietruszki oraz miętę i wrzucić do blendera.
  3. Melona obrać i pokroić na jakiekolwiek kawałki. Wrzucić do blendera.
  4. Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do blendera.
  5. Do blendera dodać jeszcze sól i olej.
  6. Wszystko razem zmiksować.
  7. Wlać wodę do połowy w każdej szklance. Dopełnić zawartością blendera.
  8. I od razu podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.