poniedziałek, 13 lipca 2020

Ensaimada w lipcowej piekarni

Przepis na ensaïmadę podawałam tutaj w maju. Ta majorkańska drożdżówka jest tak pyszna, że postanowiłam upiec ją ponownie według innego przepisu zaproponowanego przez Amber w jej lipcowej piekarni. Drożdżówkę zwija się w ślimaka i powinna wyrosnąć w coś, co przypomina kształtem turban. Tym razem nie udało mi się go uzyskać 😔 W smaku pyszna 😋




Składniki (na jedną ensaimadę średniej wielkości lub 5 małych):


oryginalny przepis tutaj

1 średnie jajko
80 g cukru (użyłam 65 g)
250 g mąki o dużej zawartości białka (użyłam 270 g)
szczypta soli
80 g wody
25 g miękkiego masła (smalcu)
12,5 g świeżych drożdży piekarskich lub 5 g suchych drożdży

Nadzienie
175 g rozpuszczonego masła (smalcu) do nadzienia (po upieczeniu wielu kanelbullar według różnych przepisów zdecydowałam się na zmianę i użyłam 80 g miękkiego masła)

Dodatkowo
cukier puder do posypania
olej do posmarowania blatu

  1. W misce ubić jajko z cukrem. Dodać połowę mąki ze szczyptą soli i dokładnie wymieszać.
  2. Podgrzać wodę, dodać do niej drożdże i mieszać, aby się rozpuściły. 
  3. Następnie dodać wodę z drożdżami do mieszanki jajek i mąki i dokładnie połączyć je ze sobą.
  4. Dodać resztę mąki i mieszać, aż będzie całkowicie wmieszana.
  5. Na koniec dodać zmiękczone masło (smalec) i zagniatać ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  6. Ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ją czystą ściereczką i pozwolić ciastu rosnąć przez około 12 godzin, aż potroi objętość.
  7. Blat roboczy posmarować cienko olejem, wyłożyć ciasto, lekko wyrobić, by je odgazować.
  8. Rozwałkować ciasto na długi prostokąt, dobrze rozciągając, aby było bardzo cienkie.
  9. Na cieście rozsmarować masło.
  10. Zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku.
  11. Blachę wyłożyć papierem do wypieków i ułożyć ciasto w kształcie spirali złożeniem do domu. Pozostawić odstęp jednego centymetra między kolejnymi zwojami i pozwolić ciastu ponownie rosnąć, aż zwiększy swoją objętość.
  12. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Piec ensaimadę około 20 minut, na środkowej części piekarnika, z opcją góra-dół, aż będzie złota. 
  13. Po wyjęciu odstawić ensaimadę do ostygnięcia, a potem posypać ją cukrem pudrem.


10 komentarzy:

  1. Bardzo ładne. Ciasto świetnie się zwinęło.
    Dziękuję za Twój udział w lipcowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały wypiek, wspólne pieczenie daje moc! Pozdrawiam, do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - wspólne pieczenie daje moc. Za każdym razem myślę sobie, jak innym udał się wypiek i jak go zaprezentują :)

      Usuń
  3. Puszyście i ze wspaniałymi zawijańcami wewnątrz upiekły się Twoje majorskie bułeczki. Gratuluję udanego wypieku i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie smakuje, a najbardziej dla moich dzieci :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie chcieli tknąć, bo tak słabo wyrosło; woleli jagodzianki ;)

      Usuń
  5. Cudne turbany, co Ty chcesz od nich? smakowite i wciagające :-) Do nastepnego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowita jest :) Zazwyczaj ładniej mi wyrasta (robię z innego przepisu jeszcze z czasów Wypiekanie na śniadanie), a ta jakoś tak słabo wyrosła :(

      Usuń
  6. Warto było powtórzyć wypiek!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.