niedziela, 5 lipca 2020

Kwas truskawkowy

Na przepis na kwas truskawkowy natrafiłam kilka lat temu na blogu Hajduczek naturalnie. Autorka bloga dodała wtedy przepis do mojej akcji "W krainie miodem płynącej...". Przepis sobie zapisałam, by z niego skorzystać i oto nadeszła na to pora 😊 Wykorzystałam do niego resztkę zeszłorocznego miodu, by mieć miejsce na tegoroczny, a pszczoły w tym roku pracują nadzwyczaj energicznie. Kwas ma wyraźnie truskawkowy smak, jest lekko gazowany, więc może zastąpić lemoniadę idealną na tę porę roku. Wystarczą 3 dni, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem, bogatym w składniki probiotyczne.





Składniki ( na ok. 2 l kwasu):

1 kg truskawek
1,5 l miękkiej wody (przefiltrowanej i przegotowanej)
0,5 szklanki miodu


  1. Truskawki odszypułkować i umieścić w dużym (4 l) słoju.
  2. Miód rozpuścić w wodzie i dolać do truskawek.
  3. Słój przykryć nakrętką i leciutko zakręcić.
  4. Przynajmniej 3 razy w ciągu dnia energicznie mieszać słojem i nie dopuścić, by pojawiła się pleśń.
  5. Trzeciego dnia odcedzić płyn od owoców (będą miały zdecydowanie jaśniejszy kolor i paćkowatą konsystencję).
  6. Kwas przelać do plastikowych butelek i lekko je zakręcić. Przez cały czas przechowywania w lodówce pamiętać, by odkręcać butelki i wypuszczać z nich gaz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.