wtorek, 22 grudnia 2020

Wigilijna kapusta z grochem

Przepis na kapustę z grochem podawałam już tutaj. Wtedy jednak był to przepis na danie, które w moim regionie jadało się na co dzień. Było ono na tyle częstym daniem, że moja Mama nigdy go nie ugotowała po założeniu rodziny. Poznałam je dopiero w dorosłym życiu dzięki uprzejmości ś. p. Sąsiada, który czasem mnie nim częstował, bo je polubiłam od pierwszego kęsa. W tym roku Wigilia w mojej rodzinie będzie odbiegać od tradycyjnej, więc i dania na stole będą inne niż dotychczas. Stąd nowy pomysł na kapustę z grochem, w wersji nieco bardziej wyrafinowanej smakiem i zapachem. Postępowanie z przyprawami jest inspirowane kuchnią indyjską, choć są to zapachy, które w Polsce używane są od wieków. Danie warto przygotować 1-2 dni wcześniej, a w Wigilię tylko podgrzać.




Składniki (na 6-8 porcji):
400 g kapusty
270 g kapusty kiszonej
200 ml żółtego grochu połówkowego
cebula
2 łyżki oleju
łyżeczka kozieradki
łyżeczka mielonego kminku
3-4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka suszonych płatków czosnku
sól
pieprz

  1. Groch wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać 0,5 l wody i gotować do miękkości, pilnując, by nie kipiał i by nie było dodatkowej roboty w postaci mycia kuchenki.
  2. Świeżą kapustę poszatkować drobno. Zalać zimną wodą, by całkowicie przykryła kapustę i zagotować. Odcedzić i zalać wrzątkiem (tyle, by kapusta była całkowicie zanurzona w wodzie). Gotować do miękkości.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na oleju zeszklić cebulę z kozieradką, kminkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  5. W dużym garnku zagotować kapustę kiszoną z dodatkiem ok. szklanki wody.
  6. Do gotującej się kapusty kiszonej dodać cebulę z przyprawami oraz płatki czosnku.
  7. Do kiszonej kapusty z przyprawami dodać miękki groch oraz słodką kapustę.
  8. Całość zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Następnego dnia znów zagotować i ewentualnie ponownie doprawić.


---------
Podobne:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.