poniedziałek, 18 stycznia 2021

Bułki rustykalne J. Hamelmana

Podobno recepturę na te bułki opracował profesor Raymond Calvel, światowej sławy ekspert w dziedzinie francuskiego pieczywa. Po wstępnej fermentacji ciasto nie jest formowane, dlatego przypomina ciasto na ciabatę. Sposób przygotowania ciasta powoduje, że bułki długo (kilka dni) zachowują świeżość. Każda z bułek ma inny kształt.  Urok tych bułeczek tkwi w tym, że każda z nich ma inny kształt. 




Składniki:
przepis podaję za blogiem Cake & Bread

Zaczyn/poolish
345 g mąki chlebowej typ 750 (użyłam orkiszowej 650)
345 g wody 
1/8 łyżeczki drożdży instant 
  1. Drożdże łączymy z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. 
  2. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w temp. pokojowej na 10-12 godz. 
Ciasto właściwe
355 g mąki chlebowej typ 750 lub innej jasnej (użyłam orkiszowej 650)
zaczyn poolish – całość 
135 g wody 
15 g soli (sugeruję użycie 10 g)
4 g drożdży instant 

  1. Podczas wyrabiania stosujemy technikę autolizy. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i drożdży. Mieszamy na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia się składników. 
  2. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 20-30 minut. 
  3. Po tym czasie dodajemy drożdże i sól i powtórnie mieszamy na drugiej prędkości około 6-8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne. 
  4. Podczas wstępnej fermentacji, składamy ciasto dwukrotnie. Pierwszy raz po 25 minutach od rozpoczęcia fermentacji i ponownie po 50 minutach. Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i nakładamy na środek jak kopertę, przykrywamy folią. Z ciastem obchodzimy się ostrożnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.
  5. Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na blat obficie posypany mąką. 
  6. Formujemy prostokąt, który dzielimy na mniejsze prostokąty, kwadraty lub trójkąty. Kroiłam na trójkąty, które przenosiłam na papier do pieczenia.
  7. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 20-25 minut.  
  8. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220ºC (z blaszką w środku) i zaparowujemy go. 
  9. Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenosimy na blaszkę znajdującą się w piekarniku i pieczemy około 15 min (piekłam 17 minut). 
  10. Po upieczeniu studzimy na kratce.






Domowa Piekarnia


Bułki wypiekali autorzy blogów:

23 komentarze:

  1. Pysznie Ci się upiekły. Dziękuję za styczniowy czas w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułeczki. Dziękuję za wspólne wypiekanie i ... do następnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułki. Wspaniale wspólnie wypiekać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki bardzo smacznie upieczone i serek do nich idealnie pasuje. Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  5. przepysznie wyglądają. Lubię jak bułki są popękane. Od razu smaczniej wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię, gdy bułki własnej roboty są popękane :) Po takie sięgam najchętniej :)

      Usuń
  6. Uroczo popękane. :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie Ci się upiekły, smakowicie wyglądają. Do następnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne są i zachwycają smakiem!
    Dziękuję za wspólny początek roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Ci się upiekły:-) Jeszcze ja piekłam z Wami:-) Do kolejnego spotkania w Piekarni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Dopisałam Cię do grona piekarek i piekarzy :)

      Usuń
  10. Pulchniutkie, popękane, prawdziwe rustykalne bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo smakowicie, super wpis, koniecznie muszę je zrobić, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dziś znów je nastawiam. Naprawdę polecam i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  12. oooj, zjadłbym ze smakiem, aż chyba dzisiaj zrobię, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.