sobota, 20 marca 2021

Wytrawne bułki "ptaszki"

Dziś pierwszy dzień astronomicznej wiosny 😊🌱🌷🌹 W mojej głowie rządzi ona od tygodnia i być może dlatego przypomniałam sobie modne przed dziewięcioma laty bułki formowane w ptaszki. Przepisy obiegające internet wtedy dotyczyły bułeczek słodkich. Mnie bardziej interesują bułki wytrawne, które można podać do zupy lub na kanapki, lub mogą być samodzielną wytrawną przekąską. Dlatego poniższy przepis zawiera tamtą metodę uformowania bułek i moją recepturę na ciasto. Przy okazji wypróbowywałam bułeczki, które chciałabym upiec na tegoroczną Wielkanoc.




Składniki (na 8 bułek):
500 g mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna)
6 g suchych drożdży
2 g cukru
9 g soli
ok. łyżeczki czosnku granulowanego
250 ml wody
łyżka miękkiego masła
16 ziaren czarnego pieprzu
małe jajko

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i połową łyżeczki czosnku.
  2. Do suchych składników wlać 200 ml wody i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na ok. 15 minut do autolizy.
  3. Dolać resztę wody i wyrobić gładkie ciasto.
  4. Pod koniec dodać miękkie miasto i ponownie wyrobić tak, by masło rozprowadzić w całej objętości.
  5. Ciasto uformować w kulę i odłożyć pod przykryciem na ok. 40 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich ponownie wyrobić i i uformować w wałek o długości przynajmniej 25 cm.
  7. Każdy wałek zawiązać w supełek. 
  8. Włączyć piekarnik na 210 stopni, wstawiając do niego miseczkę z wrzątkiem.
  9. Mniejszą końcówkę uformować w główkę i dziób ptaszka. Po obu stronach dzióbka wbić za pomocą patyczka szaszłykowego ziarenka pieprzu. Będą pełniły rolę oczu.
  10. Drugi, dłuższy koniec supła rozpłaszczyć i przeciąć na 3 części, które należy lekko rozsunąć, by przypominały ogon ptaszka.
  11. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Miejsca, gdzie spotykają się różne części węzła, posypać resztą granulowanego czosnku.
  13. Bułeczki ptaszki posmarować rozbełtanym jajkiem. 
  14. Odczekać ok. 10 minut, by bułeczki lekko podrosły.
  15. Bułeczki wstawić do piekarnika. Ostrożnie wyjąć z niego miseczkę z wodą.
  16. Zamknąć drzwiczki piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
  17. Piec 20 minut.
  18. Upieczone bułeczki wyjąć na kratkę do ostudzenia.








Wartość energetyczna:

Składniki na 8 porcji

  • Mąka orkiszowa: 500g / 1785 kcal
  • Drożdże: 6g / 7 kcal
  • Cukier: 2g / 7 kcal
  • Sól: 9g / 0 kcal
  • Czosnek: 10g / 14 kcal
  • Woda: 250g / 0 kcal
  • Masło: 1 łyżka / 12g / 86 kcal
  • Jajko: 1 sztuka / 60g / 85 kcal

1984 kcal łącznie
Węglowodany: 374 g
Tłuszcze: 20 g
Białko: 60 g

248 kcal / porcja
Węglowodany: 46 g
Tłuszcze: 2 g
Białko: 7 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com


-----
Podobne:




Domowa Piekarnia

2 komentarze:

  1. bardzo pomysłowe bułeczki, szczególnie, ze dzisiaj pierwszy dzień wiosny :)ptaszki mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      W czasie ich pieczenia narodził się nowy pomysł - na bułeczki w kształcie zajączków. Na blogu pojawią się przed Wielkanocą. Zapraszam :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.