poniedziałek, 3 maja 2021

Bułki czosnkowe

Powrót do domu po majówce oznacza brak pieczywa w mieszkaniu. To oznacza u mnie wypiek szybkiego chleba lub bułek na bazie drożdży. Od dawna miałam ochotę na bułki czosnkowe i właśnie na nie padł wybór. W zielniku młody estragon bardzo ładnie wykiełkował i urósł już na ok. 15 cm, więc dziś piekłam właśnie z jego dodatkiem. Moim zdaniem świetnie pasuje do smaku masła i czosnku. 




Składniki (na 6 bułek):
Bułki
500 g mąki pszennej typu 550
10 g drożdży
pół łyżeczki cukru
250 ml ciepłej wody
duże jajko
łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Dodatkowo
50 g masła
4 ząbki czosnku
20 listków estragonu
małe jajko

  1. Wyjąć masło z lodówki.
  2. Mąkę wsypać do miski.
  3. Na środek wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Polać 50 ml ciepłej wody. Wymieszać drożdże z cukrem, wodą i niewielką ilością mąki i odstawić na ok. 15 minut od namnożenia drożdży.
  4. Do miski dodać rozbełtane jajko, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Zacząć wyrabiać ciasto, a w razie potrzeby dolać więcej wody. Ciasto musi być gładkie i miękkie oraz powinno odchodzić od rak i miski.
  5. Przykryć ciasto w misce wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
  6. Po wyrośnięciu ciasto ponownie, ale tym razem delikatnie, wyrobić. Uformować w kulę i pokroić na 6 równych części.
  7. Każdą z części uformować w kulę, a potem zrolować w podłużną bułkę.
  8. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia. Naciąć je kilka razy w poprzek niemal do połowy.
  9. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
  10. Masło wymieszać z posiekanym estragonem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  11. Nastawić piekarnik na 190 stopni C.
  12. Bułki posmarować jajkiem.
  13. W nacięcia bułek włożyć masło czosnkowo-estragonowe. Robiłam to za pomocą noża i widelca.
  14. Piec 20 minut.
  15. Ułożyć bułki na kratce i odstawić do ostudzenia.





------
Podobne:





Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...