piątek, 9 lipca 2021

Bób z pieczarkami po cygańsku

Niedawno podawałam przepis na jagodzianki, a dziś zapraszam na kolejny typowo letni składnik - bób 😀 Jadam go pod różnymi postaciami, choć najczęściej z wody. Dziś zapraszam na wegańskie i bezglutenowe danie obiadowe z bobem w roli głównej 😀😀😋




Składniki (na 2-3 porcje):
0,5 kg bobu
6 pieczarek
cebula
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki białej gorczycy
pół łyżeczki słodkiej papryki
4 igiełki rozmarynu
2 ząbki czosnku
200 ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Nastawić wodę na gotowanie bobu. Obficie ją posolić. Wypłukany bób wrzucić na wrzątek i gotować ok. 2-3 minut od ponownego zawrzenia wody. Odcedzić.
  2. W czasie gotowania wody na bób pokroić pieczarki w  plasterki, a cebulę w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni.
  3. Na patelnię dorzucić ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i paprykę.
  4. Gdy pieczarki i cebula zmiękną, dodać przecier pomidorowy, rozmaryn i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Poddusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Do sosu dodać odcedzony bób.
  7. Całość doprowadzić do wrzenia i podawać 😊😋


-----
Podobne:

1 komentarz:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.