Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Strony
▼
czwartek, 28 marca 2024
środa, 27 marca 2024
"Cuda i cudeńka" Agnieszki Olejnik
Po lekturze "Jestem żoną szejka" Laili Shukri musiałam jakoś ochłonąć od niepotrzebnych emocji, infantylnych postaci i słabego stylu pisarskiego. Dlatego sięgnęłam po książkę sprawdzonej polskiej pisarki - Agnieszki Olejnik.
poniedziałek, 25 marca 2024
"Jestem żoną szejka" Laili Shukri
Wiele lat temu przeczytałam książkę o kobiecie, która wyszła za Araba. Historia opisana w powieści tak mnie poruszyła, że nie chciałam później czytać podobnych pozycji, by nie przeżywać znów tego samego rozdarcia. A jednak "Jestem żoną szejka" tak długo czekała w biblioteczce, że pomyślałam, by tamte wspomnienia odczarować.
piątek, 22 marca 2024
Bezglutenowe pieczywo wieloziarniste z pomidorami i oliwkami
Po pierwszym upieczeniu pieczywa na twarogu nie byłam zadowolona z jego smaku, a jeszcze bardziej przeszkadzało mi w nim śluzowate siemię lniane. Jednak sam pomysł tak szybkiego pieczywa jest dla mnie zbawienny w niedzielne wieczory, gdy po podróży muszę przygotować pieczywo na kanapki w poniedziałek rano. Dlatego przygotowałam mieszankę ziaren, która bardziej mi odpowiada i dodałam do niej składniki o wyrazistym smaku. Zrezygnowałam z soli i spulchniacza. I w ciągu 70 minut uzyskałam charakterne pieczywo o chrupkiej skórce 😋
środa, 20 marca 2024
Pieczeń z brokułów i selera
niedziela, 17 marca 2024
Pieczywo bez mąki
Długo zwlekałam z przygotowaniem tego pieczywa, a namawiano mnie na nie jeszcze dłużej 😉W sieci krąży jako chleb bez mąki. Dla mnie to owszem pieczywo , ale jednak nie chleb. Czy smaczny? Pozostawiam indywidualnemu osądowi. Jedno jest pewne - ma niesamowicie chrupiącą skórkę i cudownie pachnie 😋
Składniki: