tag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post4133760744927397478..comments2024-03-28T12:32:56.505+01:00Comments on Weekendy w domu i ogrodzie: Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwekBadylarkahttp://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-19370573101580280242015-09-22T18:20:15.304+02:002015-09-22T18:20:15.304+02:00Zastanawiam się, jak Ci się udaje powstrzymać prze...Zastanawiam się, jak Ci się udaje powstrzymać przed mieszaniem. U mnie to taki odruch, że czasem łapię się na tym, że wchodzę do kuchni z byle powodu i mieszam ;)<br />Kuszący ten Twój sposób. Zostanę jednak przy niesłodzonych cukrem powidłach, bo uważam, że cukier ciemnym śliwkom niepotrzebny. Może z jakimiś innymi owocami?Badylarkahttps://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-18815421082268151012015-09-22T18:17:13.499+02:002015-09-22T18:17:13.499+02:00U mnie drzewa węgierkowe też tak wyglądają, dlateg...U mnie drzewa węgierkowe też tak wyglądają, dlatego kupiłam śliwki na bazarze. I powideł zrobiłam znacznie mniej.Badylarkahttps://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-19858231892515230302015-09-22T13:04:12.332+02:002015-09-22T13:04:12.332+02:00Uwielbiam powidła, ale w tym roku na mojej śliwie ...Uwielbiam powidła, ale w tym roku na mojej śliwie są tylko skręcone liście :( Może w przyszłym roku zrobię takie niesłodzone?Anna Kruczkowskahttps://www.blogger.com/profile/10506083344673043107noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-26094258021972803462015-09-22T01:09:14.184+02:002015-09-22T01:09:14.184+02:00zależy ile mam,zawsze ta sama metoda około 1cm cuk...zależy ile mam,zawsze ta sama metoda około 1cm cukru na dno.wole robić jednak w mniejszych garnkach nie tych 10 lub 15 litrowych.przepis ten przemyciłam również do pracy,pracuje juz kilka dobrych lat w gastronomi i pieke z moim powidełkiem przepyszne drożdżowe rogaliki.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10384616711734951632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-31564355560116743142015-09-21T19:26:14.926+02:002015-09-21T19:26:14.926+02:00Dzięki za wiadomość. Ile kilogramów śliwek wkładas...Dzięki za wiadomość. Ile kilogramów śliwek wkładasz do garnka? Pytam, bo ciężar tu istotny.Badylarkahttps://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-63706760534840323262015-09-21T00:50:28.771+02:002015-09-21T00:50:28.771+02:00Od jakiegoś czasu przeglądam przepisy na powidła i...Od jakiegoś czasu przeglądam przepisy na powidła i muszę się podzielić moim przepisem... a wiec jest to baaardzo stary przepis na powidło bez mieszania tak tak bez mieszania.Dzielimy śliwy na pół wyjmujemy pestki, muszą być bardzo dojrzałe! przygotowujemy garczek z grubym dnem musi być idealnie suchy wysypujemy dno cukrem około 1cm i UKŁADAMY śliwki skórka do góry ,warstwa po wartwie,dociskamy, stawiamy na gaz i na malutkim ogniu gotujemy około1godz,wyłanczamy nie przykrywać! na następny dzień gotujemy 2godz bez mieszania !wyrzucamy łyżki z kuchni ! POWTARZAMY 3 dni na4 dzień mieszamy i mamy pyszne niepowtarzalne powidełko o cudnym zapachu.Nie znalazłam tego przepisu nigdzie a jest sprawdzony od lat ,ja w tym roku dodatkowo potraktowałam je blenderem.PYCHA.pozdrawiam i polecam podać dalej.... <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10384616711734951632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-78648768486097744742015-09-20T18:13:55.016+02:002015-09-20T18:13:55.016+02:00Cóż, chyba nie mam takiej wiedzy...Cóż, chyba nie mam takiej wiedzy...Badylarkahttps://www.blogger.com/profile/02730928688507467059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-431755491120821373.post-56260219550009320502015-09-20T17:54:11.884+02:002015-09-20T17:54:11.884+02:00Dziękuję za wzięcie udziału w akcji "Ucz się ...Dziękuję za wzięcie udziału w akcji "Ucz się i ucztuj!" i zapraszam do odwiedzenia mojego bloga www.technologiasmaku.wordpress.com. Szkoda, że nie napisała Pani trochę o tym, co się dzieje z cukrem pod względem chemicznym/fizycznym w czasie powstawania konfitur.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07427734014656789052noreply@blogger.com