Strony

sobota, 17 października 2015

Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami

Nie wyobrażam sobie swojej kuchni jesienią bez kasztanów jadalnych. Bardzo zazdroszczę ich Francuzom. Moje drzewko zostało posadzone dopiero tej wiosny. Na to, by zakwitło trzeba będzie poczekać wiele lat, a żeby zaczęło owocować, jeszcze dłużej. Póki co cieszę się z możliwości zakupu w sklepach, a mieszkając w dużym mieście, nie jest to trudne.


 

Składniki (na 4 porcje):


ok. 0,75 kg piersi z kurczaka
spora szczypta szafranu
sól
pieprz
3 łyżki oleju
odrobina mielonej kozieradki
2 ząbki czosnku
cebula
2 papryki (pomarańczowa i czerwona)
ok. 10 upieczonych kasztanów (tutaj instrukcja, jak łatwo pozbyć się skorupek)


  1. Kurczaka pokroić w poprzek włókien. Przełożyć do miski.
  2. Polać kurczaka olejem. Doprawić solą, pieprzem, kozieradką. Posypać szafranem. Wymieszać.
  3. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  4. Cebulę, papryki i czosnek pokroić w drobną kostkę.
  5. Kasztany rozdrobnić nożem na kawałki, nie na miazgę.
  6. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami.
  7. Kurczaka obsmażyć.
  8. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody.
  9. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa.
 Podawać na pęczaku lub ryżu.




-----------
Podobne:

Potrawka z kurczaka po tajsku
Królik z kasztanami
Kurczak tikka masala



Grzyby i warzywa jesienne. 2015Francja od kuchni - konkurs!Jesień pełna warzyw










2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł jak dla mnie, bo chyba jeszcze nie jadłam pieczonych kasztanów. Ciekawa jestem jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przynajmniej spróbować :) W smaku kasztanów jadalnych przeważa słodycz, niektórzy dopatrują się jeszcze smaku orzechowego.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.