Jesień oznacza otwarcie sezonu na jarmuż, który potrzebuje chłodnych nocy, by nabrać odpowiedniego smaku. To jedno z najzdrowszych warzyw, więc warto włączyć je na stałe do swojej diety. Mam wrażenie, że znów wraca do łask Polaków, bo w coraz większej liczbie sklepów można je bez problemu kupić. Jeśli macie swój ogródek, polecam zakupić nasionka i wysiać do gruntu pod koniec maja lub w czerwcu, a pod koniec lipca lub na początku sierpnia przesadzić w miejsce, z którego będzie można wygodnie korzystać jesienią i zimą.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
5 liści jarmużu
2 gałązki młodego koperku
2 ząbki czosnku
chili
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
pół łyżeczki kminku
sól
pieprz
olej do smażenia
- Oderwać miękkie, zielone części jarmużu od łodyżki.
- Jarmuż wrzucić na wrzątek i po minucie wyjąć na sito. Odstawić do ostygnięcia.
- Chłodny jarmuż posiekać na drobno razem z koperkiem.
- Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Rozdrobnić chili.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
- Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
- Formować okrągłe kotlety grube na ok. 1-1,5 cm i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.