Podstawą tej zupy są różne zielone warzywa: groszek, brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów.
Zielona zupa krem |
Składniki
mrożone brokuły (200g); może być oczywiście świeży
mrożony groszek (100g)
zielona część pora
łyżeczka zielonej czubrycy
duży ząbek czosnku
łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny
sól, pieprz
jogurt naturalny lub grecki
łyżka płatków migdałowych (uprażonych)
woda
łyżka masła
Zagotować groszek i brokuły w szklance wody.
Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy.
Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia. Dodać ocet, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę i ponownie zagotować. Doprawić do smaku czubrycą, solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodać starty czosnek. Wymieszać.
Podawać zupę z kleksami jogurtu i uprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.