Strony

czwartek, 23 kwietnia 2015

Amarantusowa polenta zapiekana z pieczarkami i mozzarellą

Robiąc dziś porządki w szafkach kuchennych natknęłam się na zapomnianą polentę (kaszkę kukurydzianą), którą przywiozłam w sobie z Francji jako rekompensatę za nieznalezioną wtedy w sklepach mąkę kasztanową ;) W związku z tym zaczynam cykl przepisów z wykorzystaniem polenty właśnie :) Dziś z dodatkiem amarantusa ekspandowanego.




Składniki:



100 ml polenty (kaszy kukurydzianej)
łyżka-dwie startego parmezanu
200 ml amarantusa ekspandowanego
płaska łyżeczka suszonego oregano
ciut pieprzu cayenne
sól


8 średnich pieczarek
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecieru
1/4 cebuli
oregano
ok. 150 g sera typu mozzarella


Polentę ugotować w potrójnej ilości wody. Trzeba pamiętać o mieszaniu, gdy polenta zacznie się gotować.
Po ugotowaniu (ok. 10 minut od zawrzenia) wymieszać polentę z amarantusem, oregano, pieprzem cayenne, parmezanem i odrobiną soli.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarować.


Polentę posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano i cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
Ułożyć kawałki pieczarek.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
Pod koniec pieczenia rozłożyć na placku plastry mozzarelli. Do tego typu dań wybieram ser typu mozzarella kupowany w bloku, a nie w kulce.
Wstawić jeszcze na moment do piekarnika, który można już wyłączyć. Trzymać do momentu roztopienia się sera.






Na moim obrusie potrawa z amarantusemPieczarkowy Tydzień 2015Pieczarkowy Tydzień 2015



2 komentarze:

  1. Świetna zapiekanka. Nigdy nie jadłam polenty, czas spróbować. I może właśnie z amarantusem? Dziękuję za dodanie kolejnego wspaniałego przepisu do akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Polenta to bardzo ciekawa w kuchni kasza, bo przyjmuje każdy smak, jaki jej narzucisz.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.