Strony

piątek, 31 lipca 2015

Kotlety z cukinii z kalarepką

Kalarepka w tym roku bardzo obrodziła.Cukinia też ma się dobrze. Mimo chłodnych wieczorów i ranków zawiązuje nowe owoce i nie nadążamy z jedzeniem. Poniżej przedstawiam kolejny sposób na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie wyrosły, ale jeszcze się nie zestarzały, czyli nie zawiązały nasion i daje się w nie lekko wbić paznokieć.




Składniki:




Kotlety
gruba cukinia o wciąż miękkiej skórce
sól
pieprz ziołowy
2-3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia



Surówka
kalarepka
3-4 łyżki jogurtu greckiego


  1. Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cukinię (ze skórą) pokroić na plastry grubości 2-4 mm.
  3. Każdy plaster cukinii rozbić tłuczkiem.
  4. Doprawić cukinię, posypując solą i pieprzem ziołowym.
  5. Rozgrzać olej na patelni.
  6. Cukinię panierować z obu stron w jajku i bułce tartej.
  7. Smażyć kotlety z obu stron.
  8. Po usmażeniu kotlety odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  9. Do kalarepki dodać jogurt.Wymieszać.
  10. Podawać gorące kotlety z surówką z kalarepki.




2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Uwielbiam cukinię ale tak przygotowanej jeszcze nie jadłam :)

    www.starap-anna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) I koniecznie rozbij tłuczkiem dla uzyskania lepszego smaku.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.