Po ugotowaniu barszczu czerwonego do picia zostało mi sporo kawałków buraka. Zamiast wyrzucać zawsze wykorzystuję w sałatce, którą podaję do obiadu. Jak już się ma ugotowane buraki, to sałatkę przygotowuje się szybko.
Składniki:
ugotowane kawałki buraka (bez skórki)
pomarańcza
czerwona cebulka
oliwa
- Kawałki buraka pokroić na cienkie plastry wielkości "na jeden kęs".
- Cebulę pokroić w cienkie piórka lub ćwierćtalarki.
- Skroić skórę z pomarańczy, a następnie wyciąć cząstki do owocu i dorzucić do buraków.
- Z resztki pomarańczy wycisnąć do buraków sok.
- Całość wymieszać i polać oliwą.
Ciekawy przepis! :) chociaż nie bardzo lubię cebuli
OdpowiedzUsuńMożesz wykorzystać inny dodatek smakowy, np. świeże zioła (myślę, że bazylia byłyby świetna). Nie polecam cząbru i oregano, bo wcześniej buraki były w barszczu z majerankiem, a te zioła nawzajem się wykluczają.
Usuń