Czerwiec to u mnie zdecydowanie miesiąc truskawkowy. Uwielbiam te owoce i najlepiej, jeśli są prosto z krzaka rosnącego w słonecznym miejscu. Dziś przedstawiam kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem początkowo zagniatana kruszonka jest bazą dla całego placka. Nam on najbardziej smakuje, gdy jest mocno podpieczony. Wtedy jest chrupiący jak ciasto kruche i czuć lepiej smak masła.
Składniki (na formę (36 x 23) cm):
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
250 g masła
3 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki (60-70 dag)
- Klasyczną blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę w głębokim naczyniu.
- Ok. dwóch szklanek kruszonki odłożyć do lodówki na posypkę ciasta.
- Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
- Do reszty kruszonki dodać rozbełtane jajka i proszek do pieczenia. Zmiksować na małych obrotach.
- Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką.
- Piec ok. 45 minut.
To pierwsze ciasto z naszych truskawek. Mamy starą, bardzo słodką odmianę dojrzewającą w połowie czerwca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.