Strony

środa, 19 lipca 2017

Szybkie, codzienne ciasto na maślance z malinami

W malinowym sezonie nie może zabraknąć ciasta z tymi pysznymi owocami. Ciasto, które dziś proponuję, jest bardzo łatwe do wykonania, robi się je szybko, więc świetnie nadaje się na deser w ciągu tygodnia. Po ok. godzinie uzyskuje się niezwykle pachnące, wilgotne w środku i kruche z zewnątrz ciacho. Polecam! 😊




Ważna informacja:
jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania.

Składniki (na formę (36 x 23) cm):

Ciasto


300 ml maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
220 g (szklanka) cukru
10 g cukru waniliowego
430 g (ok. 3 szklanek) mąki pszennej tortowej
11 g (ok. 2 łyżeczek) proszku do pieczenia

Kruszonka
130 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
100 g miękkiego masła
łyżeczka cukru waniliowego

ok. 300 g malin

  1. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą najpierw widelcem, a potem ręką, by powstały grudki. Odłożyć do lodówki. 
  2. Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
  3. Nastawić piekarnika na 180 stopni C.
  4. W misce wymieszać mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  5. W wysokiej misce zmiksować ze sobą jajka, maślankę i olej na jednolitą masę.
  6. Do miski z mokrymi składnikami wsypywać mieszankę suchych składników i miksować na jednolitą masę (na małych obrotach). Nie miksujcie zbyt długo, by ciasto po upieczeniu nie opadło.
  7.  Ciasto wyłożyć do formy. 
  8. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, a na nie wyłożyć grudki kruszonki.
  9. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut do "suchego patyczka". 
  10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. Dopiero po całkowitym ostudzeniu usunąć papier.




Z dziećmi i dla dzieci 2017Łakocie z domowego zacisza




4 komentarze:

  1. Maliny to coś za co dałabym się pokroić, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza"
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Nie robiłam ciasta z kruszonka od wieków.
    Chyba trzeba będzie wypróbować...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Dzieci mogą miksować, bo zazwyczaj to lubią. Pewnie trzeba będzie tylko przypilnować, by tego miksowania nie było za dużo ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.