Strony

sobota, 5 sierpnia 2017

Szybkie kakaowe ciasto z porzeczkami

Ciasto i przepis na nie powstały pod wpływem chwili - coś trzeba było zrobić z białymi porzeczkami, które w tym roku ładnie obrodziły i nie udawało nam się ich zjadać. W domu akurat nie było niczego słodkiego, więc moment był idealny. Do miksowania zatrudniłam 6-letniego pomocnika i po godzinie wyjmowałam z piekarnika puchate i pachnące ciasto z kwaskowatą nutą porzeczek 😋




UWAGA! 
Składniki na ciasto muszą mieć podobną temperaturę, by ciasto ładnie wyrosło i nie było zakalcem.

Składniki (na blachę 25 x 30 cm):


Kruszonka
130 g mąki
100 g cukru
100 g miękkiego masła
łyżeczka cukru waniliowego

Ciasto
2 jajka
150 g cukru
15 g cukru waniliowego
200 ml mleka
100 ml oleju
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g ciemnego kakao


300 g białych porzeczek (obranych, wypłukanych i odsączonych z wody)

  1. Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
  2. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry). 
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać.
  5. Do dużego kubka lub miarki wlać mleko i dolać olej. Nie mieszać.
  6. W drugiej misce mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  7. Do masy jajecznej powoli wlewać mleko z olejem i miksować do połączenia składników.
  8. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu.
  9. Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie.
  10. Na wierzchu masy rozsypać porzeczki (robiłam to łyżką).
  11. Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta.
  12. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C.
  13. Piec ciasto 50 minut.
  14. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie, usunąć papier do pieczenia. I podawać 😊



Z dziećmi i dla dzieci 2017

2 komentarze:

  1. Takie jak lubię: mało zachodu, dużo smaku.
    A białe porzeczki mam na liście smaków do wypróbowania.
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.