Dopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie i dymce zawdzięczają świeży, wiosenny smak, podkreślony pieczoną cytryną.
Składniki (na 9 pakiecików):
Farsz
140 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
200 g ricotty
dymka
garść rukoli
6 listków mięty
sok z połowy cytryny
sól
pieprz mielony
Dodatkowo
2 płaty ciasta filo
olej
połówka cytryny przekrojonej wzdłuż
jasny miód (np. rzepakowy, akacjowy lub lipowy)
- Tuńczyka rozdrobnić widelcem i wymieszać z ricottą.
- Dymkę, miętę i rukolę pokroić drobno. Dodać do masy tuńczykowej.
- Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Płat ciasta filo posmarować olejem. Ułożyć na nim drugi płat ciasta i również posmarować olejem.
- Ciasto filo pokroić na 9 prostokątów.
- Na każdy prostokąt wyłożyć czubatą łyżeczkę farszu.
- Brzegi ciasta złożyć tak, by przykryć farsz, a potem złożyć na 3.
- Pakieciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złożeniem do spodu.
- Pakieciki posmarować z wierzchu olejem.
- Obok pakiecików ułożyć połówkę cytryny pokrojoną na 4 cząstki.
- Pakieciki piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C. przez 10-15 minut.
- Zaraz po upieczeniu pakieciki posmarować odrobiną płynnego miodu (2 krople na pakiecik).
- Gorące pakieciki podawać z surówką na bazie rukoli i dymki oraz z cząstkami podpieczonej cytryny.
Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie tuńczyka, weź udział w konkursie. Szczegóły na www.konkurstunczyk.eu
#MasterTuńczyk
Świetny pomysł, mam akurat identyczną puszkę tuńczyka princes, brakuje tylko ciasta filo i ricotty, ale zakupię i wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłaś?