Strony

niedziela, 9 grudnia 2018

Zakwas buraczany

Zakwas z czerwonych buraków jest zazwyczaj polecany w przypadku anemii. Przygotowuje się go też przed Wigilią z myślą o wigilijnym barszczu czerwonym z uszkami. Warto jednak przypomnieć, że wzmacnia organizm i jest skutecznym napojem na odkwaszenie organizmu. Polecam zatem przygotowanie większej jego ilości, by w czasie Świąt i po nich zadbać o żołądek poddany dużym próbom w postaci bigosów, pierogów z grzybami i kapustą, smażonych karpi, śledzi pod różnymi postaciami i wszelkich słodyczy. Pamiętać jednak należy, że ze względu na dużą zawartość cukru, zakwas z buraków nie powinien być podawany diabetykom.




Składniki:

1 kg czerwonych buraków
5-6 ząbków czosnku
2 l wody
3 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu

  1. Zagotować wodę z przyprawami. Odstawić do ostudzenia.
  2. Buraki pozbawić korzonków i dokładnie wyszorować. Nie obierać!
  3. Buraki pokroić na plastry lub inne kawałki, które przejdą przez otwór słoika.
  4. Obrać i rozdrobnić czosnek.
  5. Do słoika o pojemności 3 l włożyć buraki i czosnek. Zalać wodą z przyprawami.
  6. Otwór słoika zasłonić podwójną warstwą ręcznika papierowego i zamocować za pomocą gumki recepturki.
  7. Odstawić słoik w lekko zacienione i ciepłe miejsce. Trzymam zazwyczaj na blacie kuchennym, by wygodnie było sięgać każdego dnia.
  8. Każdego dnia zdejmować pianę z wierzchu i mieszać zawartość. Robię to łyżką do zupy.
  9. Po 4 dniach zakwas można już próbować, ale będzie jeszcze pracował przez kilka dni.
  10. Po tygodniu zlać zakwas do słoików. Zakręcić i przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy.

W szóstym dniu zakwas przestaje mieć buraczkowy (z różowym odcieniem) kolor, a staje się ciemniejszy i bardziej brunatny.
Każdego dnia popijać po pół szklanki zakwasu rano i wieczorem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.