Strony

niedziela, 17 lutego 2019

Pasztet z fasoli mung

O tej porze roku zajadam się różnymi nasionami. Wczoraj sięgnęłam po fasolę mung, na bazie której postanowiłam upiec kolejny pasztet. Będzie jak znalazł do kanapek na śniadanie. W przepisie proponuję ok. szklanki oleju. To ważny dodatek, który sprawi, że pasztet nie będzie zbyt kruchy i nie będzie się rozsypywał podczas krojenia.




Składniki:


300 g fasoli mung
2 łyżeczki cząbru
2 cebule
3 marchewki
2 duże ząbki czosnku
120 ml dobrego oleju (u mnie rzepakowy; nie należy go żałować, by pasztet nie był zbyt suchy)
jajko
3 gałązki natki pietruszki
2 łyżki sosu worcestershire
łyżeczka mielonej kozieradki
łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz czarny
olej do smażenia
ewentualnie: wędzone śliwki

  1. Fasolę mung zalać wodą i moczyć przynajmniej 4 godziny. 
  2. Odcedzić, zalać 800 ml wody i dodać cząber. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości (15 - 20 minut). Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Na 3 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i marchewkę, a pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  6. Zmiksować fasolę, łyżeczkę soli, warzywa z patelni, rozdrobnioną natkę pietruszki, jajko, sos worcestershire i dobry olej na gładką masę.
  7. Masę doprawić kozieradką, ostrą papryką, pieprzem i solą.
  8. Włączyć piekarnik na 210 stopni C. pieczenie góra/dół.
  9. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
  10. Część masy wyłożyć do keksówki, dociskając do jej dna.
  11. Pośrodku, wzdłuż linii ułożyć wędzone śliwki.
  12. Wyłożyć resztę masy i wyrównać powierzchnię.
  13. Wstawić keksówkę do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut, a potem jeszcze 40 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C.
  14. Gorący pasztet wyjąć z papierem na kratkę. Odstawić do ostygnięcia.
  15. Papier usunąć po całkowitym ostudzeniu pasztetu.






Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do trzeciej edycji mojej akcji kulinarnej "Nasiona roślin strączkowych". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/01/nasiona-roslin-straczkowych-na-talerzu.html
Zapraszam :)

4 komentarze:

  1. Czy zamiast fasoli mung, może być jakaś inna? Pasztet wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Dodałabym pewnie jakąś białą. Trzeba się jednak liczyć z tym, że kolor będzie zdecydowanie inny.

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję za odpowiedź.Jeszcze przemyślę sprawę, ale zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.