Strony

czwartek, 19 września 2019

Japońskie bułeczki Hokkaido

Na przepis na bułeczki Hokkaido natknęłam się kilka miesięcy temu, szukając filmu o składaniu ciasta drożdżowego, a potem jeszcze przy okazji akcji Wypiekanie na śniadanie. Ostatnio przypomniałam sobie o nich, przygotowując się do kilkudniowego wyjazdu. Pomyślałam, że będą świetne na śniadanie przed długimi wykładami. Bułeczki są miękkie i cudownie pachnące cynamonem. Utrzymują świeżość przez 3 dni od upieczenia.  




Składniki (na 8 bułeczek):


Kleik
100 ml mleka
20 g mąki

Ciasto
160 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
7 g suszonych drożdży
350 g mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko kurze
25 g masła

Nadzienie
4 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła

Dodatkowo do posmarowania
1 jajko

  1. 100 ml mleka i 20 g mąki podgrzać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zestawić z palnika, przykryć i od razu zająć się zagniataniem ciasta.
  2. Stopić masło na ciasto.
  3. Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać aktywowane drożdże, jajko i mąkę podgrzaną wcześniej z mlekiem (kleik).
  5. Wyrobić gładkie ciasto.
  6. Na koniec dodać stopione masło. Wyrobić na gładką masę.
  7. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz.
  8. Masło do nadzienia stopić.
  9. Cukier wymieszać z cynamonem.
  10. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Uformować z nich kulki. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm..
  11. Posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem. Złożyć dłuższe brzegi do środka. Lekko rozwałkować. Zrolować. (zdjęcie obok)
  12. Bułeczki odłożyć do formy, zachowując odstęp między nimi. Przykryć ściereczką. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia na 40 minut.
  13. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
  14. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.






8 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.