Możecie wierzyć lub nie, ale najbardziej lubię naleśniki na różne wytrawne sposoby. Grzybów wciąż dużo, więc moja dzisiejsza propozycja to krokiety z leśnymi grzybami. Zwinęłam je w naleśniki usmażone na piwie, więc uzyskałam dodatkowy ciekawy smak, świetnie współgrający z dobrze doprawionymi grzybami.
Składniki:
naleśniki (u mnie orkiszowe piwne)
600 g świeżych grzybów
3 łyżki oleju
cebula
łyżeczka mielonej kozieradki
pół łyżeczki młotkowanego pieprzu
pół łyżeczki mielonego kminku
8 igiełek rozmarynu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
sól
- Grzyby rozdrobnić.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim grzyby.
- Obrać cebulę, pokroić w kostkę i dodać do grzybów. Zeszklić.
- Rozmaryn posiekać drobno.
- Do grzybów dodać zioła, pół łyżeczki soli, sos sojowy i słodki sos chili. Wymieszać i podgrzewać do odparowania płynu.
- Na naleśniki wykładać po dwie łyżki grzybowego farszu. Boki naleśników składać do środka i zwijać naleśniki w rulony.
- Przed podaniem krokiety obsmażyć ze wszystkich stron. Można je wcześniej obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Podawać z surówką.
Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem grzybów leśnych i chcesz się nim podzielić, zgłoś do trzeciej edycji mojej akcji kulinarnej "Na grzyby...". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.