Na ten weekend pomysłodawczyni akcji Wypiekanie na śniadanie zaproponowała pieczenie rogalików serowych ze śliwkami z przepisu z bloga Oryginalny smak. Z zamieszczonego tam przepisu powstaje ciasto niezwykle tłuste, więc pierwsza próba okazała się fiaskiem. Zwiększyłam więc ilość mąki, zmieniłam temperaturę pieczenia, ale też musiałam zmienić farsz. I udało się 😊😋
Składniki (na 24 rogaliki):
250 g zmielonego twarogu
250 g miękkiego masła
ok. 350 g mąki orkiszowej typu 630 + mąka do podsypania
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo
cukier puder
marmolada (u mnie marmolada z pigwowców)
- Masło, ser, cukier puder, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce.
- Dosypać do nich połowę mąki. Wyrobić. A potem dosypać resztę mąki na dwie raty. Wyrabiać na gładką masę. Początkowo może się wydawać, że mąki jest zbyt dużo, ale za chwilę idealnie się wyrobi z resztą składników.
- Ciasto podzielić na 3 części.
- Każdą z części rozwałkować na blacie podsypanym mąką na koło grubości ok. 3 mm.
- Ciasto pokroić na 8 części.
- Na szerszej części umieścić łyżeczką marmolady. Zrolować i skleić końcówki, formując rogaliki.
- Piekarnik włączyć na 180 stopni C. na termoobieg.
- Rogaliki ułożyć na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piec równolegle rogaliki na obu blachach 22-25 minut.
- Rogaliki odłożyć do ostygnięcia.
Rogaliki wypiekali:
idealne do herbatki;)
OdpowiedzUsuńalbo kawki ;)
UsuńTe piękne! Moje nie nadawały się do publikacji. Następnym razem zrobię tak jak podajesz ;)
OdpowiedzUsuńPolecam ten sprawdzony przepis :)
Usuń