Jesień to czas, gdy przy okazji różnych wypieków, wrzucam do piekarnika czerwone buraki i dynię, by mieć je do bieżącej konsumpcji w sałatkach. Tym razem dynię upieczoną w niedzielę wykorzystałam do usmażenia aromatycznych placków.
Składniki (na 2 osoby):
300 g pieczonej dyni odmiany Hokkaido
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
cebula
chili
2 gałązki natki pietruszki
łyżeczka mielonej kozieradki
pieprz
sól
olej do smażenia
- Dynię ze skórą zmiksować na pulpę.
- Do pulpy dodać cebulę pokrojoną w kostkę, rozdrobnione chili i natkę pietruszki, jajko, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
- Do masy dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju do smażenia.
- Na olej wykładać po czubatej łyżce masy. Uformować w okrągłe lub podłużne placki.
- Placki smażyć z obu stron na palniku o niezbyt dużej mocy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.