Strony

niedziela, 17 listopada 2019

Chleb na kawie zbożowej i zakwasie bez zagniatania

Niedziela, więc u mnie znów chleb na zakwasie. Ostatnio czasu bardzo mało, więc nie mogę sobie pozwolić na zabawę z formą, dlatego piekę chleby bez specjalnego wyrabiania. Ten chleb planuję upiec na Święta. Dodam do niego wtedy aromatycznych przypraw i nasion, a uformuję go w karpia, podobnie do przepisu na Vörtbröd dwa lata temu.




Składniki:

100 g razowej mąki orkiszowej typu 2000
400 g mąki orkiszowej typu 630
10 g soli
110 g aktywnego zakwasu
200 ml mieszanki kawy zbożowej, melasy i wody (w tym czubata łyżka kawy, łyżka melasy i do tego ciepła woda)
150 ml wody
łyżka pestek dyni

  1. Do dużej miski wsypać mąki i sól. Dodać aktywny zakwas oraz kawę i melasę z wodą. Wymieszać drewnianą łyżką.
  2. Do ciasta dolać wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Odstawić na kwadrans do autolizy. Nie przejmować się, że ciasto jest w plamy.
  3. Po kwadransie ciasto wymieszać ponownie drewnianą łyżką. Teraz łatwiej będzie pozbyć się plam w różnych odcieniach.
  4. Ciasto przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrastania na kilka godzin lub całą noc.
  5. Po 8-10 godzinach ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posypać wierzch pestkami dyni.
  7. Odstawić pod przykryciem na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.
  8. Keksówkę z ciastem stawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C., pieczenie góra/dół. Piec 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 60 minut.
  9. Wyjąć chleb na kartkę do pieczenia. Chleb powinien dawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu.






Domowa Piekarnia

2 komentarze:

  1. czy melasę można zastąpić np.miodem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubi się połączenie smaku kawy i miodu, to można użyć miodu. Trzeba tylko pamiętać, że on zmienia smak i zapach chleba.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.