Czy mieliście dziś rano wrażenie, że czuje się wiosnę? Ja tak. Ptaki śpiewały jak szalone, drzewka wzdłuż ogrodzenia były soczyście zielone i czuło się zupełnie inne powietrze niż zazwyczaj. Może to nocny deszcz dał takie złudzenie. W każdym razie pogoda mocno mnie zmyliła. I nabrałam ochoty na sałatkę. Cóż, kiedy w kuchni mam same jesienne składniki...
Składniki:
2 cykorie belgijskie
pieczony burak czerwony
gruszka
ok. 80 g sera z niebieską pleśnią
2 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki oleju słonecznikowego
sok z połowy cytryny
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
- Cykorie przepołowić wzdłuż i pokroić w talarki.
- Z gruszki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją na cząstki.
- Buraka pokroić na cząstki podobnej wielkości do cząstek gruszki.
- Ser podzielić na podobne kawałki.
- Do salaterki włożyć pokrojoną cykorię, cząstki buraka, gruszki i sera pleśniowego.
- Całość skropić sokiem z cytryny i olejem słonecznikowym.
- Posypać słonecznikiem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.