Mimo wyższych temperatur mam ostatnio ochotę na rozgrzewające dania. Do takich należy makaron chow mein podany z warzywami. W większość składników zaopatrzyłam się ostatnio w jednym z hipermarketów, w którym przypadkowo trafiłam na promocję produktów kuchni azjatyckiej.
Składniki (na 2 porcje):
100 g makaronu chow mein noodles
garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski)
wrzątek
3 cm świeżego imbiru
pół marchewki
50 g groszku cukrowego
ok.10 cm pora
3 liście kapusty pekińskiej
3 łyżki sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
kilka kropel oleju sezamowego
olej do smażenia
sól
limonka
- Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans.
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
- Marchew i imbir obrać i pokroić w zapałki.
- Kapustę posiekać według uznania.
- Pora pokroić w plasterki.
- W głębokiej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać ok. dwóch łyżek oleju.
- Na patelnię wrzucić imbir i marchew. Podsmażyć, a następnie dodać odcedzone grzyby mun. Wymieszać.
- Gdy marchew nieco zmięknie dodać groszek cukrowy, pora i kapustę pekińską. Wymieszać i podgrzać ok. minuty.
- Do warzyw dodać sos sojowy, słodki sos chili i kilka kropel oleju sezamowego. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wymieszać.
- Przed podaniem danie skropić sokiem z limonki.
Proste, a jakie dobre.
OdpowiedzUsuńoj, tak :)
Usuń