Zimowy czas sprzyja daniom, które rozgrzewają i intensywnie pachną. Do polskich składników wystarczy dodać kilka orientalnych smaków i uzyskuje się danie jedyne w swoim wydaniu, do którego potem chętnie się wraca.
Składniki (na 6 placków):
150 ml kaszy jęczmiennej
2 ziemniaki
szalotka
malutka garść grzybów mun
2 cm imbiru
pół łyżeczki mielonej kozieradki
sól
olej do smażenia
- Kaszę wypłukać w kilku wodach.
- Umieścić ją w garnku i dolać 300 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować dalej do zniknięcia płynu. Przykryć kaszę pokrywką i odstawić ją na ok. kwadrans, by doszła.
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
- Odcedzić ziemniaki i rozgnieść np. widelcem.
- Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15 kwadrans.
- Kaszę i puree ziemniaczane umieścić w misce.
- Dodać do nich szalotkę posiekaną w drobną kostkę oraz rozdrobnione grzyby mun.
- Do masy zetrzeć świeży imbir.
- Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i kozieradką.
- Masę podzielić na 6 części. Każdą uformować w zgrabny placek.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki na złoty kolor po obu stronach. Nie dopuścić do przypalenia, by placki nie zrobiły się gorzkie.
- Placki podawać np. z mieszanką sałat z jabłkiem i ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.